A legnagyobb bányavállalatok átléptek egy álomhatárt

aranybányák 2019, aranybánya, Grasberg, Indonézia
(FILES) This file photograph taken on August 16, 2013 shows a general view of the Freeport McMoRan's Grasberg mining complex, one of the world's biggest gold and copper mines located in Indonesia's remote eastern Papua province. Indonesia on January 20, 2015 threatened to suspend Freeport McMoRan's export licence, with the energy and resources minister accusing the US mining giant of failing to uphold its end of a bargain with the government in Jakarta. AFP PHOTO / OLIVIA RONDONUWU / FILES (Photo by OLIVIA RONDONUWU / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ 50 legértékesebb bányavállalata összesen 80 milliárd dollárral növelte piaci értékét a harmadik negyedévben, köszönhetően a megugró arany, ezüst, vasérc és réz áraknak derül ki a Mining.com kutatásából.
Vágólapra másolva!

A világ 50 legnagyobb bányavállalatának piaci értéke jól mutatja, hogy a szektor kilábal a járvány okozta nehézségekből. Szakértők korábban úgy vélték, hogy már 2020 elején meglehet az ezermilliárd dolláros érték, azonban a vírus miatt kilenc hónappal eltolódott az áttörés. Mostanra az arannyal és nemesfémekkel foglalkozó társaságok több mint a harmadát teszik ki a top 50 bányavállalatnak és több mint

130 milliárd dollár nyereséget hoztak össze az első negyedév óta.

Az arany idei év drágulása kifejezetten erőteljes mozgásnak számít az elmúlt évek viszonylag nyugodt teljesítményéhez képest. A drágulás mögött több tényező is áll. Egyfelől az amerikai jegybank jelentős tőkemennyiséget pumpált az amerikai gazdaságba, másrészt a dollár gyengülése is fűti a nemzetközi keresletet, végül pedig sokan aggódnak az infláció megugrása miatt, aminek következtében inkább értékálló aranyat vásárolnak.

A negyedév top 10 vállalatából kilenc arannyal foglalkozik.

Második helyezett a listán a rézóriás Freeport McMoRan, ami köszönhetően indonéziai Grasberg bányájának, a világ elsőszámú aranytermelője. Az idei év feltörő újoncainak számít a B2Gold, a Yamana vagy az Evolution Mining, a Newmont és Barrick pedig bejutott a top ötbe. Az első félévben a KGHM lengyel rézbánya cég ugyan kiszorult a top50-ből, de köszönhetően a kongói rézbányájának és a réz árának felfutása miatt 128 százalékot hozott az első negyedévhez képest, és újra bekerült a top 50-be.

A világ legnagyobb aranybányája az indonéziai Grasberg bánya Forrás: AFP/Olivia Rondonuwu

Régiós összevetésben pedig az látszik, hogy míg az összesített piaci érték 29,9 százalékával az ausztrál cégek vezetik a rangsort (a második Kanada 19,2 százalékkal, a harmadik pedig az USA 12 százalékos részesedéssel), addig a legkomolyabb értéknövekedés kanadai cégeknél volt.

Összességében a piaci értékek alapján összeálló top 10-es lista első három helyén nincs változás az előző negyedévhez képest: ezt most is a BHP Group vezeti (129,3 milliárd dollár), az ezüstérmet a Rio Tinto (109,6 milliárd dollár) szerezte meg, míg a harmadik helyre a vasércben és nikkelben utazó, brazil Vale (54 milliárd) került.