Biztosított a téli földgázellátás Magyarországon

földgáz gáz gáztűzhely láng gázláng
Vágólapra másolva!
Megteltek a hazai gáztárolók, így a fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított. A tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) minden évben ellenőrzi a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását, az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét, monitorozza a földgázellátás minőségét, biztonsági paramétereit és a földgáztartalékok mennyiségét. Az ország téli földgázellátását a folyamatos földgázimport, a tárolói készletek és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

A fűtési szezonban a földalatti gáztárolók szerepe meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele innen származik. A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékával egyenlő mennyiségű földgázt kell elhelyezni.

A háztartások ellátásáért felelős egyetemes szolgáltató nyilatkozatában közölte, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2,1 milliárd köbméter földgázt betároltatott.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az energiaszolgáltatóktól kapott információk alapján a MEKH megállapította, hogy az ország 2020/2021. évi téli földgázellátása biztosított. A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége október 6-án több mint 6,4 milliárd köbméter volt, ebből a piaci célra betárolt mennyiség pedig 2,8 miliárd köbméter.

A tavalyihoz hasonlóan, október közepére az engedélyezett teljes tárolói kapacitást feltöltötték, majd a tárolók október közepén ütemezetten átállnak kitárolási üzemmódra.

A letárolt kereskedelmi készleten felül továbbra is rendelkezésre áll a biztonsági készlet (1,45 milliárd köbméter), amely szélsőséges körülmények között – így különösen földgázellátási válsághelyzet, vagy üzemzavar esetén – szolgálja a lakosság biztonságos folyamatos ellátását.