A Subway szendvicsei túl édesek ahhoz, hogy törvényesen kenyérnek lehessen nevezni őket - közölte ítéletében egy ír bíróság. A döntés a cég írországi áfafizetését érinti, a törvényben meghatározott feltételeket teljesítő kenyerek ugyanis mentesülnek az áfa alól, de a Subway terméke mostantól biztosan nem tekinthető annak. A cég már lépett a nyomásra.

A bírósági határozat kimondja, hogy a Subway kenyere jogilag nem tekinthető „alapélelmiszernek". Ennek az az oka, hogy a szendvicslánc kenyere túl sok cukrot tartalmaz.

A döntés a Subway franchise partnerének fellebbezését követően született meg, amely során azzal érveltek, hogy a Subway szendvicséhez használt kenyér alapvető élelmiszernek számít, ezért mentes az áfa alól.

Az 1972. évi ír áfatörvény szerint ahhoz, hogy egy társaság nulla százalékos áfával árulja a kenyeret, a benne lévő cukor és zsír tömege nem lehet több, mint a liszt tömegének két százaléka.

Kenyér vagy péksütemény? - az ír törvény szerint csak azt lehet kenyérnek hívni, amely teljesíti a törvény szerinti feltételeket, a szendvicslánc kenyere azonban a megengedett felső értékhatár ötszörösének megfelelő mennyiségű cukrot tartalmazott, ezért egy ír bíróság megtiltotta a kenyér szó használatát - a Subway válaszul már az ítélet meghozatala előtt elkezdte a cukortartalom csökkentését a kenyérnek hívott termékébenForrás: AFP/2015 Getty Images/Joe Raedle

A Subway szendvicsekhez használt tészta cukortartalma azonban 10 százaléknál is nagyobb volt.

A cég mind a hat kenyérféleségét túl cukrosnak ítélte meg a bíróság ahhoz, hogy kenyérnek minősüljön.

A törvényi meghatározás célja, hogy a kenyeret megkülönböztessék más pékárutól, például a péksüteményektől.

A fellebbezést ezért elutasították.

A Subway később megerősítette, hogy csökkenti a termékei cukortartalmát, a döntése már a bírósági ítélet meghozatala előtt megszületett.

Forrás: Independent.co.uk