Miközben a világ nagy részén leállt a turizmus, óriási gazdasági károkat okozva, addig a kontinensnyi méretű és lakosságú Kínában már olyan nagy az utazási kedv, mint a járvány előtt. Nem véletlenül: az országban már nyoma sincs a járványnak, napi néhány új megbetegedést észlelnek csak.

Az elmúlt hét különleges volt: több ünnepnap egymáshoz közeli mivolta miatt nyolc egymás utáni nap lett pihenőnap. Az úgynevezett aranyhéten minden évben sokan kelnek útra Kínában, és ez most is így volt: 637 millió ember, az ország lakosságának majdnem fele utazott, a kínai kormány becslése szerint közel 68 milliárd dollár összegű bevételt termelve a turizmusból élő iparágaknak, lehetővé téve, hogy helyreálljon az ország gazdasági növekedése, sőt immár éves szinten is növekedjen idén a gazdaság, lényegében egyedülálló módon - írja a Magyar Nemzet.

Az egyik igen kedvelt utazási célpont épp Vuhan városában van, ahonnan az egész világot elérő járvány kiindult, viszont május óta nem jelentettek új megbetegedést a városban. A nevezetesség egy vidámpark, amely akár egy kisebb Disney World is lehetne: néhány hónapja úgy nyitották meg, hogy limitálták a napi látogatók számát.

Több száz millió kínai turista kelt útra belföldönForrás: AFP/Str

Egy másik célpont érthető módon a nagy fal, annak is egy Pekinghez közeli, látványos szakasza, amely most tömve volt emberekkel: szinte hihetetlen látvány, mert más országokban most néhol 4-6 ember is tömegnek minősül, ezért ennél többen nem is tartózkodhatnak együtt a fertőzésveszély miatt. Ugyancsak rengetegen keresték fel a máskor sok külföldi turista által is látogatott Tiltott Várost Pekingben, ahonnan több száz éven át kormányozták az országot a császárok, és számtalan építészeti remekmű található benne.

Ami talán a legérdekesebb a kínai főváros esetében: augusztusban megszűnt a maszkviselési kötelezettség, miután 13 egymás utáni napon nem észleltek új megbetegedést.