Többféle hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére, ha Karácsony Gergely baloldali főpolgármester kezdeményezése megvalósul, és emelt iparűzési adót kell fizetniük az ötmilliárdos adóalapot elérő cégeknek - erről Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Nagy Elek elmondta: azért tartják problémásnak ezt az adót, mert válogatás nélkül büntet.

Karácsony GergelyFotó: Polyák Attila - Origo

A méret alapján kivetett ipa plusz nem tudja kezelni az iparágak közötti eltéréseket, ezért nem is szabad alkalmazni. Attól tartanak, hogy ha Karácsonyék különadóját mégis bevezetik, az extra teher alá eső vállalatok egy része felszámolhatja a tevékenységét Budapesten - írta a Világgazdaság.

Az extra teher alá eső fővárosi cégek egy része külföldi kézben van, amelyek nemzetközi költség-haszon optimalizáció alapján működnek, és a plusz félszázalékos adó miatt egyes ilyen vállalkozások - például az élőmunkaerő-igényes call centerek - vidékre vagy akár külföldre telepíthetik a teljes tevékenységüket - mondta a kamarai elnök.

Megjegyezte, hogy a belföldi piacra termelő és szolgáltató vállalkozások esetében is érvényesülhet ez a forgatókönyv. A budapesti piacból élő vállalkozások pedig éppen csődközelben vannak a kereslethiány miatt, számukra akár a kegyelemdöfés is lehet az ipa plusz- tette hozzá.

Nagy Elek arról is beszélt: fontos kérdés, milyen jogszabályi alapon nyugszik a konstrukció, és a BKIK-nál egyelőre nem látnak ilyet, ugyanis az iparűzési adó kivetésének szabályait a helyi adókról szóló törvény szabályozza, ami 2 százalékban maximálja az adóterhet.