Két amerikai tudós, Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda. Idén tízmillió svéd korona (1,1 millió dollár) pénzjutalommal jár a díj.

Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor az aukciós elméletek fejlesztése terén folytatott munkájával és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban. Az általuk kifejlesztett aukciós formákat felhasználják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Az árverés- vagy aukcióelmélet a monopóliumelmélet részterülete, vizsgálati módszerei a játékelméletből származnak. A gyakorlatra lefordítva alapvetően az aukciók természetrajzát vizsgálja ez a tudományág.  Az aukció manapság igen közkedvelt formája az adásvételnek, hiszen így a vevők könnyen összegyűjthetők, versenyeztethetők, ráadásul a piac még talán jobb árat határoz meg a termékre, mint az eladó.

Paul R. Milgrom (b) és Robert B. Wilson amerikai közgazdászok portréi a kivetítőn, az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjak bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Stockholmban 2020. október 12-énForrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Tágan értelmezve, az aukcióelmélet mindazokat a helyzeteket vizsgálja, amikor a következő három feltétel teljesül:

  • a piaci erők polarizáltak (vagy a vevő, vagy az eladó oldalán monopolista áll, míg a másik oldalt verseny jellemzi),
  • a szereplők nem ismerik a többiek (közöttük a másik oldalon állók) rezervációs árait,
  • az erősebb szereplő maga szabályozza az adásvétel intézményét.

Paul R. Milgrom 1987 óta a Stanford Egyetem professzora, a játékelmélet és azon belül elsősorban az aukciós elméletek, valamint a hozzájuk kapcsolódó árstratégiák szakértője. Több jelentős aukciós projektben is részt vett. Egyetemi kutatótársával, Robert B. Wilsonnal - az idei közgazdasági Nobel-díj másik díjazottjával - az Egyesült Államokban kidolgozták például a mobiltelefonos frekvenciák pályázatának protokollját. Emellett 2016-2017-ben szintén az USA-ban a rádiófrekvenciák újraosztását végző szakértői csapatot is ő irányította. Paul R. Milgrom 72, Robert B. Wilson pedig 83 éves.

Érdekességek a Nobel-díj történetéből

A közgazdasági Nobel-díj elnevezése hivatalosan a Svéd Nemzeti Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A kitüntetettek nevét a 66 milliméter átmérőjű, 18 karátos aranyból készült érme oldalába gravírozzák. Ez egyszer galibát is okozott: 1975-ben a szovjet Leonyid Kantorovics és az amerikai Tjalling Koopmans érmét a díj átadásakor véletlenül összecserélték. Erre csak akkor derült fény, amikor a két tudós már hazautazott, és hosszas erőfeszítésekbe telt, mire a tévedést orvosolni tudták. A kézzel írott svéd nyelvű diploma barna bőrbe kötött, egyedi tervezésű műalkotás, amely a kitüntetett nevét és az indoklást tartalmazza. 

Alfred Nobel portréja a Nobel-díjonForrás: AFP/Berit Roald

A díjat most 52. alkalommal ítélték oda,a 86 kitüntetett közül eddig 25-en egyedül, 20 alkalommal ketten, 7 alkalommal hárman megosztva részesültek az elismerésben. Az eddigi legfiatalabb díjazott a francia-amerikai Esther Duflo, aki tavaly 46 évesen, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwicz, aki 2007-ben 90 évesen kapta az elismerést. A ma élő legidősebb közgazdasági Nobel-emlékdíjas a 95 éves amerikai Robert Solow, akit 1987-ben tüntettek ki. Az első női kitüntetett 2009-ben az amerikai Elinor Ostrom volt, őt másodikként 2019-ben Esther Duflo követte.

Az elmúlt évtized közgazdasági Nobel-emlékdíjasai
2010 - Az amerikai Peter Diamond és Dale T. Mortensen, valamint a ciprusi-brit Christopher Pissarides az egyszerre jelenlévő magas munkanélküliség és betöltetlen állások összefüggéseinek, valamint a szociálpolitika munkanélküliségre gyakorolt befolyásának vizsgálatáért.
2011 - Az amerikai Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims "az ok és okozat a makrogazdaságban" területén végzett empirikus kutatásaikért.
2012 - Az amerikai Alvin E. Roth és Lloyd Shapley a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért.
2013 - Az amerikai Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller azokért az empirikus kutatásokért, amelyekkel - egymástól függetlenül - azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előre jelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.
2014 - A francia Jean Tirole a piaci erők elemzéséért, amellyel "rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik".
2015 - A brit-amerikai Angus Deaton a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.
2016 - Az amerikai-brit Oliver Hart és a finn Bengt Holmström a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaikért.
2017 - Az amerikai Richard H. Thaler a viselkedési közgazdaságtan területén folytatott kutatásaiért.
2018 - Az amerikai William D. Nordhaus és Paul M. Romer "a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével" kapcsolatos munkásságáért.
2019 - Az indiai-amerikai Abhijit Banerjee, a francia-amerikai Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer a globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért.

A közgazdasági Nobel-emlékdíj esetén is van példa "családi" díjra: az első kitüntetett, az 1969-ben díjazott holland Jan Tinbergen öccse, Nikolaas Tinbergen 1973-ban megkapta az orvosi-élettani Nobel-díjat, az 1974-ben kitüntetett Gunnar Myrdal felesége, Alva Myrdal 1982-ben Nobel-békedíjban részesült. Tavaly Esther Duflo és férje, az indiai-amerikai Abhijit Banerjee - a díj történetének egyetlen házaspárjaként - kapta meg a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.
A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920-2000) ismerték el megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjala nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért.