Nem jelentette be a gyanús ügyleteket egy hazai bank

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Az MNB összesen több mint 20 millió forint bírságot szabott ki a KDB Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságai miatt. A bank számos gyanús ügyletet nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be, illetve nem tett ismételt bejelentést az illetékes hatóságnak, továbbá nem megfelelően működtette belső ellenőrzési és információs rendszerét, belső védelmi vonalait.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a KDB Bank Európa Zrt.-nél (KDB Bank) a hitelintézet pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységének ellenőrzésére. A jegybanki vizsgálat a 2017. július 1. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Az MNB a KDB Bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban hiányosságokat tárt fel annak bejelentési gyakorlatával kapcsolatban, a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleinek nem készpénzes, tízmillió forintot elérő vagy meghaladó ügyleteinek szűrését és az automatikus szűrést illetően.

Hiányosságok voltak továbbá a belső ellenőrző és információs rendszer működtetése kapcsán a szűrési riasztások határidőben történő feldolgozása terén, valamint a belső védelmi vonalainak működésével kapcsolatban.

Az MNB megállapította, hogy a KDB Bank a vizsgált időszakban, egyes pénzmosásgyanús tranzakciók esetében jogsértő módon elmulasztotta teljesíteni (ismételt) bejelentési kötelezettségét az illetékes hatóság felé, továbbá számos alkalommal sérült a bejelentési kötelezettség teljesítésének haladéktalanságára vonatkozó követelmény.

Mint ismert, a pénzügyi intézményeknek a téma kapcsán az az egyik legfontosabb kötelezettsége, hogy pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására, illetve bármilyen eszköz ilyen jellegű, büntetendő cselekményből való származásra utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén haladéktalanul bejelentést tegyenek a nemzeti adóhatóságon (NAV) belül működő pénzügyi információs egység felé.

A Magyar Nemzeti Bank bejárata Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha e haladéktalanság nem teljesül, vagy akár az ismételt bejelentés elmarad, illetve a szolgáltató esetlegesen egyáltalán nem tesz bejelentést, akkor az illetékes hatóság nem értesül megfelelő időben a pénzmosás- vagy terrorizmusfinanszírozás-gyanús tranzakciókról, s ezáltal veszélyezteti annak hatékony fellépését az ilyen esetekkel szemben.

A célvizsgálat során feltárt jogsértések miatt az MNB több mint 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki,

s (a jogsértések típusától függően) 60-105 napos határidővel kötelezte a KDB Bankot a hiányosság kijavítására, illetve az arról való írásbeli rendkívüli adatszolgáltatásra a jegybank felé.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB különösen súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vizsgálat pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésének egyik leglényegesebb pontján tárt fel súlyos – egyébként a KDB Bank előtt ismert – mulasztásokat. Enyhítő körülményként értékelte viszont a jegybank, hogy a KDB Bank a vizsgálat során már intézkedéseket hozott a jogsértések egy részének kiküszöbölésére.