Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az október 12-én kezdődött 42. héten. A központi témakör ezen a héten is a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése lesz, emellett kiemelten ellenőrzik a katás szerződéseket is.

Központi témakör: a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

Az üzletem.hu összefoglalója szerint Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél.

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Kiemelt ellenőrzési témakör: a katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai októberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az autógumi-szerelő vállalkozások is.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 12. és 16. között – a DiningCity Országos Étterem Hét ideje alatt – a budapesti vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

IllusztrációForrás: MTI/Máthé Zoltán

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai októberben és novemberben az autógumi-szerelő vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok forgalomszámlálást is végezhetnek, valamint az online pénztárgépbe rögzített bevételek alakulását folyamatosan elemzik.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai október 12. és 18. között

 • kedden Pécsett a használtmobil-kereskedőket,
 • szerdán Siklóson és Villányban a vendéglátóhelyeket,
 • csütörtökön pedig Pécsett a Park Centerben található üzleteket

ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

Békés megye

Október 8. és 16. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megyei pékségeket és cukrászdákat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 12. és 16. között a vendéglátóhelyeken az online pénztárgépek adatkommunikációját ellenőrzik. Ezzel együtt az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága október 14. és 15. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai ebben a hónapban a koszorút, virágot és mécsest árusító vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 12. és 16. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

IllusztrációForrás: MTI/Mohai Balázs

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága október 12. és 16. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • október 12. hétfő: Salgótarjáni járás,
 • október 13. kedd: Rétsági járás
 • október 14. szerda: Pásztói járás
 • október 15. csütörtök: Balassagyarmati járás
 • október 16. péntek: Bátonyterenyei járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják az állateledel-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 12. és 18. között a gyáli vállalkozásokat, október 1. és 15. között a megye számítástechnikai, műszaki és mobiltelefon-üzleteit ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 42–43. héten az alábbi helyszíneken végez ellenőrzéseket:

 • ételkiszállítással foglalkozó vendéglátóknál,
 • az idén még nem ellenőrzött vendéglátóhelyeknél.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 42. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

 • október 12. hétfő: Kölcse, Cégénydányád
 • október 13. kedd: Mátészalka, Nagyecsed
 • október 14. szerda: Olcsva, Vásárosnamény
 • október 15. csütörtök: Kisvárda, Ajak
 • október 16. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. október 12. és 22. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • október 12. hétfő: Dunaföldvár
 • október 13. kedd: Nagymányok
 • október 14. szerda: Tolnanémedi
 • október 15. csütörtök: Dombóvár
 • október 16. péntek: Bonyhád

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 8. és 22. között az építőanyag-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 12. és 16. között az alábbi járásokban ellenőrzik az iparcikküzleteket:

 • október 12. hétfő: Balatonfüred
 • október 13. kedd: Veszprém
 • október 14. szerda: Tapolca
 • október 15. csütörtök: Pápa
 • október 16. péntek: Várpalota

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 5. és 18. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik. Az ellenőrök a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.