Megérkezett Németországba az első Merkel One

Az Airbus A350
Vágólapra másolva!
A német kancellár neve után, áthallással az amerikai légierő elnöki különgépére, az Air Force One-ra, már most "Merkel One" néven emlegetik a Luftwaffe új, speciális kialakítású személyszállító repülőgépét. Németország saját "elnöki különgépe" nemrég megérkezett a Köln–Bonn repülőtérre, várhatóan hamarosan két másik is követi.
Vágólapra másolva!

A német légierő kötelékében áll majd szolgálatba az első abból a három Airbus A350-es személyszállító repülőgépből, melyet kifejezetten magas rangú vezetők szállítására alakítottak ki. Az üzemeltetési feladatokat is a német védelmi minisztérium, illetve a Luftwaffe megfelelő osztálya látja el a jövőben.

A repülőgépet az amerikai Air Force One-nal egyenértékűnek tekintik kialakítása terén. A technikai személyzet és a pilóták átképzése az új gépre már megkezdődött, a tervek szerint 2020 végétől már rendszeresen teljesíthet kormányzati repüléseket a szupergép. A repülő kölni útján a gépet parancsnokként vezető pilóta egyébként valóban felsőfokú jelzőkkel illette az A350-es gép képességit és gazdaságosságát.

Egy Airbus A350-es a levegőben Forrás: Pedro Aragão/wikipedia.org

Az A350-es az európai repülőgépgyártó óriás, az Airbus egyik csúcsmodellje, nagy hatótávolsággal. A gép akár 15 ezer kilométer megtételére is képes lehet leszállás nélkül, 900 kilométeres óránkénti utazósebességgel.

Ez az első kormányzati repülőgép az Airbus A350-es típusból, valamint az első, nem kereskedelmi célú alkalmazása ennek a géptípusnak.

A gép a még 2000-ben szolgálatba állt két A340-eset váltja le.

A polgári és katonai vezetők szállítására szánt A350-es a tervek szerint a jövőben képes lesz intenzív orvosi ellátásra szoruló személyek szállítására is.

Az Asia Times a DefPost-ra hivatkozva azt írja, hogy a német szövetségi pénzügyminisztérium 288 millió eurót jelölt meg a luxusszínvonalú kabinbelső kialakaításának költségeként. Egyes források pedig arról írnak, hogy a gép vélhetően fejlett rakétaelhárító rendszerrel rendelkezik, amely további 229 millió euróba került.

null

null

A másik két, hasonló kialakítású és célú A350-est várhatóan 2022-ben veszi át a német légierő.