Noha az elemzők időről időre belenéznek a jósgömbjükbe, és megpróbálják kitalálni, melyek lesznek a következő időszak legforróbb befektetései, a szakértők ritkábban veszik figyelembe, hogy mit gondol erről a lakosság. Most azonban az egyik legnagyobb internetes fórum tagjai is véleményt mondtak a témában.

A jelenlegi bizonytalan piaci időszakban különösen izgalmas kérdés, hogy a hosszú távú befektetők milyen területeken találhatnak maguknak olyan részvényeket, melyek egy évtized múlva is jó vételnek minősülnek majd.

Az egyik legnagyobb internetes fórumnak számító Reddit „részvénypiaci" közösségében azonban most feldobták a kérdést a közel 900 ezres tagságnak. A MarketWatch átnézte az eredményeket, és arra jutott, hogy számos nyilvánvalónak tűnő válasz érkezett, azonban voltak olyanok, akik különleges eredményre jutottak.

Az talán nem meglepő, hogy a chatszoba legnépszerűbb papírjai között olyan sztárok voltak, mint a Tesla vagy a Microsoft, illetve általában is igaz, hogy a nagy technológiai vállalatok uralták a diskurzust. Mindazonáltal az már talán váratlanabb volt, hogy olyan nevek is megjelentek, mint a Nio nevű kínai elektromos autógyártó vagy a klinikai diagnosztikában utazó Bio-Rad.

A genetikai kutatásokban utazó vállalatok a nagy részvénypiaci nyertesek közé tartozhatnak a jövőbenForrás: AFP/Andrew Brookes

A legtöbb pozitív megerősítést (upvote) kapott fórumozó kiemelte, rendkívül ritka az a helyzet, amikor a megelőző évtized nyertes részvényei maradnak a következő időszak nyertesei is. Hangsúlyozta, az 1980-as években a nagy gyógyszergyártók hasítottak, de ez a 90-es évekre lecsillapodott. Ugyanez a trend látható a technológiai hardvergyártók, az ingatlanpiac vagy a nyersanyagok esetében is.

Az elmúlt tíz évben a szoftvercégek és az internetes médiaipar került a csúcsra, azonban nagy kérdés, hogy tartani tudják-e az előnyüket a jövőben is.

A hozzászóló szerint a következő évtized nagyágyúi a génterápia és a genomika területéből kerülhetnek majd ki – kiemelve olyan vállalatokat, mint a NanoString Technolgies és a Thermo Fisher Scientific.

Emellett a 2020-as évek olyan iparágaknak kedvezhetnek, mint a felhőalapú informatika, a tiszta energia, a mesterséges intelligencia vagy az online játékok – derült ki a fórumozói véleményekből.