Sikeresen felszállt, majd landolt is a New Shepard, Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin saját fejlesztésű rakétája, amely a jövőben turistákat is szállít majd.

A New Shepard a teszt során még nem szállított utasokat, de már rászerelték a rakétára azt a hatfős kapszulát, amely a turistákat viszi az űrbe. A kapszula összességében hat embert tud majd szállítani és az első turisták már akár jövőre kipróbálhatják.

A mostani próba a 13. volt, a kapszulával felszerelt rakéta pedig zsinórban hetedik alkalommal szállt fel, ezt megelőzően még anélkül tesztelték a rakétát. Az NS-13 névre keresztelt gyakorlatnak szeptember 24-én kellett volna elindulnia, azonban akkor gondok adódtak a rakéta hajtóművével, így el kellett halasztani a kilövést.

A New Shepard 100 kilométeres magasságba juttatja fel a turistákat, akik majd 10 percet tölthetnek ott és megtapasztalhatják, milyen a súlytalanság állapota. A kapszula hatalmas ablakokkal van felszerelve, hogy minél jobb kilátást biztosítson.

A Blue Origin rakétájaForrás: AFP/Blue Origin

Nem csak fizető utasokat, hanem különböző szállítmányokat is visz majd a New Shepard. A Blue Origin szerint már 12 rakománya biztosan lesz különböző vállalatoktól és kormányszervezetektől, köztük a NASA-tól is.

A NASA a New Shepard segítségével fogja élesben kipróbálni a SPICE technológiát, amely a rakéták landolásánál segít majd mesterséges intelligenciával úgy, hogy folyamatosan keresi a legmegfelelőbb helyet a leszálláshoz. Ha miden jól megy, akkor majd a SPICE tehcnológiát a Hold-missziók során is bevetik.