Az adatalapú digitális technológiák alkalmazása és a technológiai eszközök széles körű használata lehetőséget biztosít a robotikának és a mesterséges intelligencia mezőgazdasági hasznosításának. A koronavírus-járvány ráadásul még inkább ebbe az irányba terelte a fejlődést.

„Bár a digitális fejlesztések más ágazatokkal összevetve eddig lassabb ütemben haladtak az agráriumban, az Agrárgazdasági Kamara augusztusi elemzése szerint a vírusjárvány következtében most új lendületet vehetnek és felgyorsulhatnak a jövőben. Hazánkban már jelen van az adatalapú technológiák használata, az úgynevezett „mezőgazdaság 4.0", amelyben kiemelt szerepet kap az adatokból kapott információk beépítése a termelési folyamatokba" – mondta Tresó István, a K&H Bank Agrárfejlesztési főosztályának vezetője.

Hozzátette: „Lassan minden új forgalomba kerülő gép képes az adatgyűjtésre, és a már meglévő eszközök is átalakíthatóak ennek az igénynek megfelelően. Kihasználtságuk viszont egyelőre nem haladja meg a 25-30 százalékot, és a termelés során begyűjtött adatok kiértékelése sem működik még megfelelő szinten, így van még hova fejlődni".

Egyre nő az igény a mezőgazdasági célú robotok használatára (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Str

A robotika jövőbeli súlyát jelzi, hogy a mezőgazdasági robotgyártó Naio Technologies szerint a mezőgazdasági robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt (mintegy 7800 milliárd forintot).

A robotok elsősorban a vetést, ültetést, öntözést segítik, de az állattenyésztésben is dolgoznak például fejőrobotok. Hazánkban még nem jellemző ezek elterjedése. Ám ez hamar megváltozhat: a Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő bedrock.farm nevű startup például olyan technológiát dolgozott ki, amely egy automatizált megoldás révén egész évben képes növényeket előállítani; a Grain Monitor startup okos gabonaszondát fejlesztett ki; az Okosfarm nevű hazai startup cég pedig egy speciális távfelügyeleti rendszert alkotott meg.

„Ahhoz, hogy a technológiákat hatékonyan használjuk, szükség van az idősebb generációk szakmai tapasztalatára, ahogy a fiatal szakemberek digitális képességeire is" – tette hozzá az agrárszakember.

Forrás: Agroinform.hu