Hatmilliárd forintos beruházást valósít meg a Béres Gyógyszergyár

Béres Csepp
Szolnok, 2016. május 4. Béres cseppel teli üvegek a gyártósoron a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyártóüzemében 2016. május 4-én. A vállalat 3,2 milliárd forintos beruházással bővíti szolnoki gyártókapacitását, 60 új munkahelyet teremtve a fejlesztéssel. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály elmondta: a vállalat több mint 6 milliárd forintos beruházásához a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában 3 milliárd forintos, vissza nem térítendő állami támogatást nyert.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Béres Gyógyszergyár Zrt. új beruházásának ünnepélyes alapkőletételén a cég szolnoki gyárában 2020. október 15-én Forrás: MTI/Marjai János

Hozzátette:

a vállalat a beruházásnak köszönhetőn 69 munkahelyet teremt.

Béres cseppel teli üvegek a gyártósoron a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyártóüzemében a korábbi felvételen Forrás: MTI/Bugány János

"A járvány törékeny állapotban érte a világgazdaságot, azonban Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké.

- részletezte a miniszter hozzátéve, hogy Magyarország továbbra is kimagasló beruházási rátával rendelkezik. Idén a második negyedévben 27,6 százalék volt ez a mutató, amely mind uniós szinten, mind a térségben erősnek számít.

Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság szereplői változatlanul bíznak a jövőben, mernek és képesek beruházni.

- tette hozzá.

A kormány ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektet a fejlesztések ösztönzésére, ezért a beruházások gyorsításáról és támogatásáról tárgyalt kedden a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs is, amely újabb forrásokat rendelt a költségvetésből ere a célra – emlékeztetett Varga Mihály.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. épülő új gyárrészlege a beruházás ünnepélyes alapkőletételének napján Forrás: MTI/Marjai János

Ezt segíti egyebek mellett a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program is, amelynek keretében a Béres Gyógyszergyár 6,1 milliárd forintos beruházásához 3 milliárd forintos támogatást nyert el. Varga Mihály kiemelte: továbbra is minél több magyar brandre van szükség a nemzetközi piacon, ezért az erre törekvő cégek a számíthatnak a kormányra.

A vállalat beruházása révén amellett, hogy a hungarikumnak számító terméke, a Béres csepp gyártósora megújul,

egyes munkafolyamatok tekintetében akár 100 százalékos teljesítménynövekedést érhetnek el.

A kormány eddig több mint 500 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat a beruházási programokon keresztül

- emlékeztetett Varga Mihály, és hangsúlyozta: Magyarország érdeke az, hogy állami és vállalkozói oldalról is folytatódjanak a beruházások, ezek egyszerre védik a munkahelyeket és teremtik meg a gazdasági növekedés alapját.

A pénzügyminiszter szerint a Béres többszöri fejlesztése azt mutatja, hogy a vállalat otthonra talált Szolnokon.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elhelyezi az időkapszulát az új beruházás ünnepélyes alapkőletételén Forrás: MTI/Marjai János

Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke elmondta: a beruházást a Béres termékek iránti növekvő piaci kereslet tette szükségessé.

A Béres Gyógyszergyár 2050 négyzetméterrel növeli gyára területét a legkorszerűbb technológia beépítésével, vezérterméke, a Béres Csepp gyártása robottechnológiás gyártósor telepítésével újul meg, továbbá a vállalat termelő-és laboratóriumi eszközöket vásárol, bővíti raktárkapacitását és fejleszti infrastruktúráját

- mondta.

Mintegy 150-féle készítményük van forgalomban, számos közülük piacvezető, a mostani beruházással pedig megteremtik a lehetőséget termékeik iránt mutatkozó piaci igények hosszú távú, biztonságos kielégítésére- közölte.

Megjegyezte azt is, hogy fő piacuk Magyarország, de ezzel a fejlesztéssel létrehozzák lendületesen bővülő exportpiaci tevékenységük biztos termelési hátterét.

Béres József arról is beszélt, hogy a Béres Részvénytársaság 1989-es megalakulása óta, folyamatos fejlesztéseinek eredményként

Magyarország legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyárává vált.

A vállalat 37 százalékos piaci részesedésével piacvezető a betegségmegelőző és egészségmegőrző készítmények piacán, a Béres Csepp az ország legismertebb immunerősítő készítménye.

A vállalat 1995 óta több mint 15 milliárd forintot fordított ingatlanfejlesztésre, gép- és eszközbeszerzésre szolnoki telephelyén.

Az ott foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 379 -re emelkedett, ezzel a Béres Jász-Nagykun-Szolnok megye tizedik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: kapcsolódik a város alapstratégiájához a Béres-stratégia: az egészséges életmód és az arra való nevelés.

A városban az oktatás magas színvonalú, már több mint egy éves a Debreceni Egyetemmel való együttműködés, tervek szerint 2021 szeptemberben elindul az egészségügyi képzés Szolnokon, ami segíti a vállalatot is a munkaerő biztosításában. Szalay Ferenc kitért arra is, hogy a munkanélküliség Szolnokon 6 százalék körüli, Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 6-8 százalék, a munkahelyek jelentős részét sikerült megőrizni a városban, a megyében.

Az új épület alapkövét Varga Mihály pénzügyminiszter és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke helyezte el.