Több millió kiberbiztonsági szakértőre lenne szükség a világon

Horizontal
A photo taken on May 15, 2017 shows staff monitoring the spread of ransomware cyber-attacks at the Korea Internet and Security Agency (KISA) in Seoul More cyberattacks could be in the pipeline after the global havoc caused by the Wannacry ransomware, a South Korean cybersecurity expert warned May 16 as fingers pointed at the North. More than 200,000 computers in 150 countries were hit by the ransom cyberattack, described as the largest ever of its kind, over the weekend. / AFP PHOTO / YONHAP / YONHAP / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Vágólapra másolva!
Világszerte 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre 2021-ben, ami jól mutatja, hogy a kiberbiztonsági ágazat a képzett munkaerő hiányával küzd. A Covid-19 járvány miatt pedig a cégvezetők 96 százaléka módosítani fogja a kiberbiztonsági stratégiáját - ez derült ki a PwC globális felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Növekedés.hu által idézett elemzésben kiemelik, hogy idén számottevően nőtt a kibervédelmi intézkedések stratégiai jelentősége: a tavalyi 25 százalékkal szemben a válaszadók fele jelölte meg azt a választ, hogy a kiberbiztonsági szempontokat minden üzleti döntésnél figyelembe fogja venni. Ezen kívül 51 százalék szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy az információbiztonsági vezetővel gyakran fog együttműködni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Yonhap

A járvány első három hónapja alatt a cégeken belül világszerte meglepő ütemben gyorsult és az ötéves terv második vagy harmadik évének szintjére lépett a digitalizáció.

- mondta Durojaiye Péter, a PwC Magyarország kibervédelmi csoportjának vezetője. Hozzátette: az információbiztonsági vezetők erősödő szerepe, illetve vállalaton belüli fontossága minden eddiginél kritikusabb, mind a vállalat túlélése, mind annak növekedése szempontjából.

A cégvezetők 29 százaléka elsősorban gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést szeretne a digitalizációval elérni, 31 százaléka pedig új képességekkel segíti a modernizációt.
A válaszadók több mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy a költségcsökkentés érdekében gyorsítja az automatizációt.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Ian Hooton

A nagyfokú digitalizáció és automatizáció új kihívásokat rejt a kiberbiztonság területén.

Például az ipari rendszerek és folyamatok automatizálásához elengedhetetlen annak kiberbiztonsági felülvizsgálata, különösen, hogy ezen technológiák más információbiztonsági megközelítést igényelnek, mint a hagyományos IT-rendszerek.

A cégvezetők több mint fele tervezi, hogy a következő évben teljes munkaidős kiberbiztonsági munkatársakat alkalmaz, és 22 százaléka legalább 5 százalékkal bővíteni fogja a létszámot. A cégvezetők leginkább a felhő alapú megoldástervezés, biztonsági hírszerzés és adatelemzés munkakörökbe keresnek munkatársakat.

A cégek több mint fele több forrást fog a kiberbiztonságra fordítani jövőre a kutatás szerint.

A 2021-ben fenyegető veszélyek rangsorában a tárgyak internete (IoT) és a felhőszolgáltatók állnak vezető helyen, a választ adók harmada szerint, míg a "jelentős negatív hatással" bíró veszélyek listáját a felhőszolgáltatások elleni kibertámadások vezetik, ezt a válaszadók 24 százaléka választotta.