Rekordbüntetés a brit légitársaságnak

Airbus A320
An Airbus A320 of British Airways airline flies after taking off from the Toulouse-Blagnac airport, near Toulouse, on October 19, 2017. / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb büntetését szabta ki a brit adatvédelmi hivatal (ICO) a British Airwaysre utasaik adatainak ellopása miatt. 
Vágólapra másolva!

Az eredeti 183 millió fontos büntetés töredékére, csak 20 millió fontra (körülbelül 8 milliárd forint) büntette a British Airwayst a brit adatvédelmi hivatal (ICO), amelyhez az adatvédelmi ügyek is tartoznak. A csökkentésre a Covid-19 járvány miatt került sor, mivel a szektor óriási problémákkal küzd. A büntetés azonban még így is a legnagyobb, amit a brit hatóság valaha kiszabott ilyen területen, adta hírül a BBC.

Illusztráció Forrás: AFP/Pascal Pavani

A kibertámadásra még 2018-ban került sor, amikor a hekkerek a felhasználókat egy másik honlapra irányították át és az itt közölt adatokat - például hitelkártya, lakcím - ellopták. Az ügy több, mint 400 ezer felhasználót érint.

A vizsgálat szerint a többlépcsős hitelesítési rendszer hiánya miatt kerülhetett sor az adatlopásra, ami viszont már 2018-ban is elérhető volt a British Airways számára.

Az ügyet súlyosbította, hogy a támadás után csak két hónappal derült rá fény. Így egyértelműen a cég mulasztása miatt lophatták el a felhasználók adatait.