Magyarország az alacsony adóknak, a jó beruházási környezetnek és a politikai stabilitásnak köszönhetően élen jár a beruházásokért folytatott éles globális versenyben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a Sanofi gyógyszeripari vállalatcsoport új globális kompetenciaközpontjának megnyitóján.

Szijjártó Péter felidézte, hosszú ideig tárgyaltak a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégcsoportjával, hogy hozza Magyarországra jelentős üzleti szolgáltatóközpontját, amely hét nyelven nyújt pénzügyi, számviteli és munkavállalói szolgáltatásokat, és amely 350 embernek ad majd munkát. 

A Sanofi így már öt telephelyen van jelen Magyarországon, és több mint 2000 magyar embert foglalkoztat - emelte ki.

A magyar gazdaság dimenzióváltását felgyorsította a világjárvány, a nagyrészt termelő tevékenységre alapozott gazdaságból tudásbázisra épülő, a kutatás-fejlesztési elemeket tartalmazó tevékenységre állunk át, és ebben a dimenzióváltásban az üzleti szolgáltatóközpontok szektorának jelentős szerepe van - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: Magyarországon jelenleg 120 üzleti szolgáltatóközpont működik, amelyek több mint 55 ezer embernek, főként diplomás, több nyelvet beszélő fiataloknak adnak munkát.  Az üzleti szolgáltatóközpontok biztosítják, hogy a magyar fiataloknak az itthon maradás előnyösebb, jobb alternatíva legyen a külföldi munkavállalásnál - tette hozzá.

A közép-európai térségben a szolgáltatóközpontok terén Magyarország listavezető, az elmúlt egy évben 14 vállalat hozta ide üzleti szolgáltatóközpontját, és jelenleg nyolc nagyvállalattal tárgyalnak erről - közölte.

Budapest, 2020. október 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Sanofi gyógyszeripari vállalatcsoport új globális kompetenciaközpontjának megnyitóján 2020. október 19-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Sanofi döntése tovább erősíti Franciaország és Magyarország kapcsolatát is.

Mint mondta, a francia vállalatok a negyedik legnagyobb beruházók Magyarországon, és összesen 40 ezer embernek adnak munkát. 

A miniszter úgy fogalmazott: ha valamikor, akkor most van jelentősége annak, hogy a gyógyszeripari vállalatok mely országok mellett döntenek, mely országokban bíznak annyira, hogy beruházásukat oda vigyék.

Elmondta azt is, hogy 435 millió forintnyi támogatást biztosítanak a Sanofinak a központ munkatársainak képzési programjaira. 

Soóki-Tóth Balázs, a Sanofi Business Services Budapest Center vezetője ismertette, hogy a szolgáltatóközpont tavaly óta működik, jelenleg 200 munkatárs nyújt üzleti támogatást hét nyelven a vállalatcsoport számos európai és észak-amerikai egységének. A tervek szerint 2022-re 350-re nő majd a létszám. Olyan megoldásokon is dolgoznak, amelyek a robotizáció eszközeivel a manuálisan végzett folyamatokat automatizálják.

A hétfőn megnyitott új irodáról elmondta: a XIII. kerület újonnan épült üzleti negyedében kialakított központ világszínvonalú, a digitális csúcstechnológia vívmányai és az emberközpontúság is jelen van.

A Sanofi a világ 100 országában van jelen, több mint 100 ezer munkatársat foglalkoztat.