A jelzáloghiteleknél és a személyi kölcsönöknél is erősödés jöhet

Lakásfelújítás lépésről lépésre - Ne félj belevágni! otthon
Vágólapra másolva!
A lakásfelújítások jövő januártól elérhető állami támogatása jótékonyan hathat a fogyasztási hitelek piacára is - ismerteti a hétfői Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A fogyasztási hitelek piacára is jótékony hatást gyakorolhat a 2021 januárjától elérhető lakásfelújítási támogatás, miután az igénylők jelentős része várhatóan külső finanszírozásból teremti elő a szükséges önrészt. A konstrukció az eddig ismertté vált felépítése alapján - a felújítás igazolt költségének a fele, de legfeljebb hárommillió forint járhat támogatásként - főleg a személyi kölcsönök, a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a babaváró konstrukció piacára hathat kedvezően. A pluszkeresleti hatás már rövid távon megjelenhet: bár a program csak január elsején kezdődik, a lakásfelújításra készülők a közeljövőben elindíthatják a hiteligénylést.

A lakásfelújítási támogatás utólagos elszámolású, vagyis a munkákat előbb ki kell fizetni, aztán lehet kérni a visszatérítést Forrás: Thinkstock

Személyi hitelnél nincs szükség ingatlanfedezetre

Kézenfekvő személyi hitelt felvenni a támogatáshoz szükséges saját erő előteremtéséhez, mert itt nincs szükség ingatlanfedezetre. Így a folyósítás is napokon belül megtörténhet. A nagyobb összegű személyi kölcsönökhöz ugyanakkor kellően magas jövedelem is kell, ezek híján pedig képbe jöhetnek a hosszabb futamidejű - ezáltal jóval alacsonyabb havi terhet is lehetővé tevő -, ingatlanfedezet mellett nyújtott szabad felhasználású jelzáloghitelek. Az erre jogosult és gyermeket is tervező családoknál reális opció lehet a babaváró kölcsön felvétele is - olvasható a gazdasági napilapban.