Dollármilliárdnyi aranyvagyonon ül egy ország, de lehet, a csincsillák miatt soha nem láthatja

csincsilla Imádnivaló kisállatok, melyek te is tarthatsz otthon
Vágólapra másolva!
Egy dél-afrikai aranybányász cég hamarosan hatalmas mennyiségű kitermelhető aranyhoz férhet hozzá Chile északi részén. A vállalat több milliárd dollár értékben bányászhatna aranyat a területen, azonban van egy fontos akadály: a csincsillák.
Vágólapra másolva!

A Gold Fields nevű dél-afrikai bányavállalat a közeljövőben 3,5 millió uncia kitermelhető aranyhoz férhet hozzá Chilében, de ehhez meg kell ugrania egy nagy és fontos akadályt: meg kell oldania a területen élő csincsilla populáció befogását és áttelepítését – írja a Mining.com.

A csincsillákat évszázadokon keresztül vadászták a bundájuk miatt, azonban Chilében mára kiemelten védik a törvények az állatokat és az élőhelyüket.

Olyannyira, hogy a Gold Fields vezérigazgatója, Nick Holland még 2017-ben jelezte,

a csincsillák a legnagyobb akadályai annak, hogy hozzáférjenek a Salares Norte nevű bányaprojekt területen található aranyhoz és ezüsthöz.

Meglepő akadályokba ütközhet, aki Chilében akar aranyat bányászni Forrás:Shutterstock

A társaság teljes bányászati projektje azon múlott, hogy megkapják-e a környezetvédelmi engedélyt. Ehhez pedig bizonyítaniuk kellett, hogy képesek áttelepíteni a helyi csincsilla populációt. A megállapodást tavaly decemberben megkötötték, melynek alapján a rágcsálókat a bányaterülethez képest 4 kilométerrel arrébb helyeznék el. Most már csak az a kérdés, sikerül-e megvalósítani a projektet.

A nagy akció augusztusban kezdődött el, több hónapos tervezés után.

A Gold Fields eddig összesen 400 ezer dollárt fordított a csincsilla-áttelepítési programra.

Még műholdas technológiát is használnak arra, hogy megfelelő monitorozással biztosítsák a csincsillák túlélését.

Mindazonáltal az akció még így sem könnyű, a kormány igen szigorú előírásai miatt. A chilei kormány engedélye szerint egyhuzamban csak maximum kétszer 10 napig lehet megkísérelni befogni az állatokat. Ha ez nem sikerül, akkor 20 napos szünetet kell tartani, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg a csincsillák életét.

A Gold Fields számításai szerint egyébként a Salares Norte projekt területén összesen 3,5 millió uncia arany és 39 millió uncia ezüst található.

Vagyis sokmilliárd dollárnyi nemesfém sorsa múlik most a csincsillákon, illetve befogásuk sikerén.

Csincsillákon múlhat a chilei aranybánya sorsa Forrás: Wikimedia.Commons

A jelenlegi tervek szerint a bánya egyébként 10 évig működne, és az eredeti elképzelés szerint 2020 utolsó negyedévében kezdődtek volna meg az építkezések, a kitermelés pedig 2023 első negyedévében indult volna meg. A koronavírus-járvány miatti korlátozások azonban eltolták a menetrendet.

Chile aranykitermelése még 2000-ben érte el a csúcsot, 54,1 tonnával.

Ma az ország a világ 25. legnagyobb aranykitermelője, de rézkitermelésben viszont világelső, a lítium területén pedig globális ezüstérmes, Ausztrália után állva a rangsorban.