A NASA a Nokiát választotta a Hold hivatalos hálózat-kiépítőjének. A finn telekommunikációs cég 14,1 millió dolláros szerződést nyert meg a bázisállomás kiépítésére a Holdon. A telepítés 2022-ig tart.

A hálózat kiépítése a NASA Artemis programjának része, mely tartós emberi jelenlétet kíván kiépíteni a Föld legközelebbi szomszédján. 2028-ra az űrügynökség félig állandó holdbázis létrehozását tűzte ki célul. Ennek egyik fontos része a 4G majd 5G hálózatok kiépítése.

Hold felszíne.Forrás: AFP/Nasa

A Nokia holdhálózata egy LTE bázisállomásból áll majd, mely ellenáll a holdraszállás zord körülményeinek és működőképes az űrben tapasztalható extrém körülmények között.

A Nokia sajtóközleményében jelezte, hogy az LTE hálózat az 5G előfutára. Ennek kiépítésével lehetővé válna, hogy az égitest közelében tartózkodó űrhajós kevesebb, mint 20 másodperc alatt töltse le a Batman filmek A sötét lovag című trilógiáját.

A szórakozáson túl az 5G hálózat olyan vezeték nélküli kapcsolatot teremt, mely ideális a valós idejű navigációra és adatátvitelre. Ezáltal lehetővé válna a holdjárók virtuális irányítása valamint nagyfelbontású videók megosztása a földi irányítással.