Rendhagyó karácsonyi vásárlási szezonra van kilátás a pandémia miatt, az viszont biztos, hogy aki esetleg - megfelelő mérlegelés és biztos anyagi háttér mellett - nagyobb összeget tervez kiadni, ráadásul hitelből, annak az előző évekhez hasonlóan érdemes alaposan körülnéznie - javasolják az Origónak készített összeállításukban a money.hu szakértői. Elárulták, hogyan lehet megtakarítani egy személyi kölcsönnel akár több százezer forintot is. Beszédes számok, megfontolandó tanácsok következnek.

A következő hetekben kezd mindenki ráfordulni a karácsonyi vásárlásokra, a kereskedők jönnek a "fekete péntekekkel", azaz az akciókkal. A Black Friday amerikai "találmány", hagyományosan ezzel indul a karácsonyi vásárlási szezon, és jelentős árengedményeket hirdetnek aznapra a boltok. Pár éve már Magyarországon is megjelent a fekete péntek, ráadásul ma már nem csak egy napot, hanem akár több akciósorozattal megspékelt napot is tartanak a magyar kereskedők is. 

Hagyományosan a "Black Friday"-jel indul a karácsonyi vásárlási szezon.Forrás: Shutterstock

Érdemes alaposan mérlegelni

A koronavírus-járvány miatt valószínűleg más lesz az idei szezon, bár a bizonytalan helyzet miatt nehéz konkrétumokat mondani. Azoknak azonban, akik megfelelő és biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, idén az olcsón elérhető személyi kölcsönök jó alternatívát nyújthatnak egy-egy komolyabb kiadás fedezetére. Természetesen minden hitelfelvételt alapos mérlegelésnek kell megelőznie, nincs ez másképpen ünnepek alkalmával sem, amikor például a nagyobb kiadásokat jelentő háztartási gépek beszerzésében, esetleg lakásfelújításban gondolkozunk.

Tavasszal a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után a kormány több adósvédelmi intézkedést hozott, köztük maximálta a személyi kölcsönöknél a teljes hiteldíjmutatót (thm). Ez pedig azt jelenti, hogy a bankok december végéig legfeljebb 5,75 százalékos thm-mel nyújthatnak személyi kölcsönt a hitelfelvevőknek. A thm-plafon december végéig van érvényben, utána emelkedhet, de a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint a legkedvezőbb ajánlatokat nyújtó bankok ceruzája nem fogott vastagon, a legjobb ajánlatok januártól is a 10 százalékos thm alatt maradnak.

Azoknak, akik megfelelő és biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, idén az olcsón elérhető személyi kölcsönök jó alternatívát nyújthatnak egy-egy komolyabb kiadás fedezetére.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vannak azért bankok, akik komolyabb mértékben emelik a thm-et, ezen belül a kamatot, éppen ezért érdemes a money.hu személyikölcsön-kalkulátorával a legjobbat kiválasztani, vagyis azt, amely januártól a legalacsonyabb kamatot, thm-et biztosítja.

1,5 millió forint költségei

Ha valaki 1,5 millió forintot szeretne felvenni és 5 év alatt tudja visszafizetni, akkor az alábbiakkal kell terveznie: december végéig valamennyi bank havonta kevesebb mint 29 ezer forint havi törlesztést kérhet a már említett thm-plafon miatt. A legkedvezőbb banki ajánlatokat nézve januártól 30 ezer forintból lehet törleszteni ezt a kölcsönt, azaz 3 százalékkal emelkedik csak a havi részlet.

Azért érdemes alaposan megnézni a bankok személyikölcsön-kínálatát, mert van olyan bank, amely januártól ugyanerre a személyi kölcsönre havonta 37-38 ezer forintot kér, vagyis majdnem 10 ezer forinttal ugrik meg a törlesztés az új évben. Az is kiderül a money.hu összeállításából, hogy a példában szereplő személyi kölcsönre a legkedvezőbb feltételeket nyújtó bankoknak összesen 1,8 millió forintot kell visszafizetni 5 esztendő alatt, a legdrágább verziók esetében viszont már 2,2 millió forint felett lenne ez az összeg. Tehát a legjobb személyi kölcsön kiválasztásával havonta közel 10 ezer forintot lehet spórolni, összességében pedig több százezres nagyságrendű megtakarításról van szó.

Milliós különbség

Még beszédesebbek a különbségek, ha valaki még idén szeretne - továbbra is megfelelő anyagi helyzet és alapos mérlegelés után - például 7 éves futamidővel 3 millió forint összegű személyi kölcsönt felvenni, amelyből akár egy 2 millió forintos használt autót és a mostani háztartási gépeinél korszerűbbeket szeretne vásárolni.

Érdemes alaposan megnézni a bankok személyikölcsön-kínálatát.Forrás: Shutterstock

Erre a személyi kölcsönre - ahogy mindegyikre - decemberig érvényes a thm-plafon, vagyis az idén a havi törlesztés alig több mint 43 ezer forint lesz. Januártól azonban már itt is megváltoznak a visszafizetendő díjak. A money.hu kalkulátora szerint a legkedvezőbb személyi kölcsönöknél 45-46 ezer forintra emelkedik a törlesztőrészlet. Akadnak azonban a kínálatban olyan személyi kölcsönök is, amelyeknél januártól 55 ezer forintot, sőt, akár több mint 60 ezer forintot kérne havonta a bank. A legolcsóbb személyi kölcsönökre 7 év alatt így 3,8 millió forintot kellene visszafizetniük az érintetteknek, miközben a legdrágábbaknál a végső számlán akár 5 millió forint feletti összeg is szerepelhet. Vagyis a legkedvezőbb személyi kölcsönnel több mint 1 millió forintot lehet spórolni.

A money.hu szakértői kiemelik, hogy a legkedvezőbb személyi kölcsönöknél a bankok előírhatnak különböző feltételeket. Abban, hogy mindenki kiválaszthassa a számára legjobb hitelt és kihasználhassa a bankok által kínált kedvezményeket, valamint megfeleljen a kapcsolódó kritériumoknak is, a money.hu szakértői tudnak segíteni.

A cikk létrejöttében segítségünkre volt a money.hu.