Ma délelőtt fogadta el az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely arról rendelkezik, hogy 2021 nyaráig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot. A lehetőséggel a gyereket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és bizonyos vállalkozások élhetnek majd.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hónappal ezelőtt egy videóban jelentette be, hogy meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot január 1-től további hat hónapra bizonyos társadalmi csoportok esetében. Ennek oka - mondta a kormányfő -, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni.

A gyereket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak a kedvezményezettek. Ezeknek a társadalmi csoportoknak 

semmit sem kell majd tenniük, ha nem akarnak fizetni, 

de külön jelezniük kell a bank felé, ha ennek ellenére fizetni szeretnének.

Az érintett vállalkozóknak viszont be kell majd jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a moratórium lehetőségét.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban elmondta, hogy a családtagokat is beleszámítva több mint egymillió embert érint a hosszabbítás, ami 

400-450 milliárd forintot hagy a családoknál és a vállalkozásoknál. 

Ha a baloldalon múlna, már ma sem lenne hitelmoratórium, veszélybe sodorva ezzel a munkahelyeket, a családok életszínvonalát és megélhetésük biztonságát - mondta egy korábbi sajtótájékoztatón Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. 

Amikor a veszélyhelyzet megszűnt, az átmeneti szabályokat sem voltak képesek támogatni, 

ezek tartalmazták a hitelmoratórium meghosszabbítását is - jegyezte meg a politikus, hozzátéve: 

a baloldal meghatározó politikusai azonban korábban mind nemet mondtak arra, hogy első lépésként idén december 31-ig hosszabbítsák meg a moratóriumot. 

Nemmel szavazott a Gyurcsány-pártból az elnök mellett Arató Gergely, Vadai Ágnes, és hasonlóan tett a szövetségesük, a Jobbik is, így Jakab Péter és Z. Kárpát Dániel is; elutasították az intézkedést a szocialisták, Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes vagy a kamuvideós Korózs Lajos és az LMP-sek is - sorolta Hollik.

Egyébként már a hiteltörlesztési moratórium márciusi bevezetése is óriási segítséget jelentett a családoknak és vállalkozásoknak a koronavírus-járvány kitörése után. A kormány a döntésével 2000 milliárd forintot hagyott az embereknél. Számításaink szerint a kormányzati intézkedés nagyon népszerű volt: az arra jogosult magánszemélyek és cégek 60 százaléka élt a lehetőséggel. A kormány ezek után döntött úgy, hogy egyes társadalmi csoportok esetében fél évvel meghosszabbítja a moratóriumot.