A 2020-as évtized egyértelműen az önvezetés megjelenése és széleskörű elterjedése irányába hajtja a járműgyártókat. 2030-ra ez a megoldás már valószínűleg nem lesz ritka látvány a magyar szántóföldeken sem. A legizgalmasabb ilyen szerkezetek a különféle betakarító gépek, melyek már most is elérhetőek. Ezekből készített egy csokrot ízelítőnek a Magyar Mezőgazdaság online kiadása.

A haszonnövény-termesztés egyik kulcsművelete a betakarítás, így ezen a téren – nem meglepő módon – különösen nagy számú és különböző intelligens megoldás áll rendelkezésünkre - írja Petrás Gábor, aki ízelítőnek több, a John Deere cég által kifejlesztett intelligens rendszert is bemutat ennek kapcsán.

A gyárilag beszerelt automata kormányzás a legtöbb önjáró John Deere gépen elérhető, így a betakarítógépeken is. Mivel kapás kultúráknál betakarításakor kevés lehet a műholdak jele a sorok követéséhez, ha a vetés nem automata kormányzással történt, ezért a kombájn automatikus sorkövetéssel mindig követi a kultúra sorait, amíg kap erről jelet a gép.

Ha ez megszűnik, akkor a rendszer automatikusan visszaáll az elméleti nyomvonalra.

A gép - az optimális terhelése érdekében - a haladási sebességét is tudja változtatni, sőt a motorterhelés mellett figyeli a cséplőrendszer terhelését, valamint a veszteségeket is, és ezekből optimalizálja a működését.

A mezőgazdasági betakarítást már most is egyre több automatizáció segíti, de ezek az előttünk álló évtizedben jobban el fognak terjedni (a kép illusztráció)Forrás: JBC

Az interaktív kombájnbeállító rendszer segít a felhasználó igényének megfelelően optimálisra kalibrálni a cséplőrendszert, csak meg kell adni neki a szemtisztaságot, a szemtörést, a szemveszteséget és a szalmaminőséget, illetve ezek prioritásait, továbbá a betakarítási körülményeket. Egyes gyártmányok már képesek automatikusan is szabályozni a cséplőrendszert azzal, hogy a magtartályba kerülő termény minőségét folyamatosan ellenőrzik.

A gépkihasználás szempontjából fontos a magtartály gyors és zökkenőmentes ürítése is, melynél a traktor sebességét és irányítását a kombájn mozgásához kell hangolni. A terménytáblán dolgozó átrakókocsik folyamatosan érzékelik a kombájnok haladását és azok magtartályszintjét, így idejében elindulhatnak oda, ahol legközelebb szükség van rájuk. Egymás hatókörébe érve gombnyomásra szinkronba kerül a két gép mozgása, így biztosítva a terménysugár pontos illeszkedését.

A távoli kijelző-hozzáférés lehetővé teszi, hogy a gépkezelőn kívül más is lássa a fedélzeti számítógép kijelzőjén megjelenő adatokat, így gyors és pontos beállítási tanácsok adhatók a kezelőnek akár az üzemeltetés, akár hibaelhárítás során.

Forrás és további részletek: Magyarmezőgazdaság.hu