Az iPhone-gyártó Apple továbbra is a világ legértékesebb márkája - ez annak az Interbrand nemzetközi márkakutatásának az eredménye, amellyel minden évben összeállítja a „Legjobb globális márkák" rangsort. Az annak élén végzett Apple az elmúlt tizenkét hónapban 38 százalékkal, közel 323 milliárd dollárra növelte a márkaértékét.

 

 

A világ 100 legértékesebb márkájának listája, amelyet az Interbrand 21. alkalommal tett közzé, a márkáértékek első összehasonlítása a koronavírus-járvány tavaszi kitörése óta.

"A válság megváltoztatta az emberek vásárlási szokásait, ami egyértelműen megmutatkozik a top 100-ban" - kommentálta Simon Thun, az Interbrand vezérigazgatója.

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a kétszámjegyű növekedést elért top márkák kétharmadának saját előfizetői modellje van - mondja Thun. Például az Apple már nem csak elektronikus eszközöket kínál, hanem egyre inkább komplex szórakoztatást, olyan szolgáltatásokkal, mint az Apple Music vagy az Arcade játék.

A csoport nemrég mutatta be az Apple Watch 2015-ös bevezetése óta a legfontosabb új termékét, ez pedig az „Apple One" előfizetés, amely 30 dollárba kerül, és az összes Apple szolgáltatást összekapcsolja. Thun meg van győződve arról, hogy ilyen modellekkel a vállalatok „valódi kapcsolatokat" építhetnek ki ügyfeleikkel, mellyel a márkák továbbra is fontosak maradhatnak a fogyasztóik számára.

Az alábbi táblázatban a márkaérték milliárd dollárban szerepel. Az élmezőnyben van a listára újonnan fellépő is.

Forrás: Handelsblatt.com

A „Legjobb globális márkák" összeállításához olyan kulcsfontosságú pénzügyi adatokat használtak fel, mint az értékesítés és a piaci részesedés, de fontos a márka erőssége is. Ebben például azt mérik, hogy a márka mennyiben játszik nagyobb szerepet a vásárlási döntésben az ár vagy a termék jellemzői alapján. A márkatanácsadók ezt indexbe helyezik, és később kiszámítják a márka pénzbeli értékét is.

Az Apple után az Amazon szerepel az Interbrand lista második helyén, 60 százalékos arányával a legerősebb növekedést produkálta valamennyi márka közül.

Az online kiskereskedő márkaértéke csaknem 201 milliárd dollár (61.757 milliárd forint).

Az Apple-hez hasonlóan az Amazon is számos szolgáltatást is kínál, amelyek célja az ügyfelek megtartása. A fizetős Prime tagság hozzáférést biztosít a felhasználóknak a zene- és videóajánlatokhoz, valamint olyan előnyökhöz, mint például a csomagjaik gyorsabb kiszállítása.

A tavalyi év után idén is az Apple a legértékesebb márka az Interbrand éves rangsorábanForrás: AFP/Brittany Hosea-Small

Még a Microsoftnál, az Interbrand rangsor harmadik helyezettjénél is 166 milliárd dollár értékben vannak olyan modellek, amelyek előfizetéses rendszerűek, ilyenek például a Word szövegszerkesztő program vagy a Microsoft videokonferenciái, melyekkel különösen a koronavírus-válság idején tudott előfizetőket szerezni a szoftveróriás. A márka értéke 53 százalékkal nőtt - ez a második legerősebb növekedést jelenti az idén.

A válság megváltoztatta az emberek viselkedését. Kevesebbet mennek ki és több időt töltenek otthon. Ez meghatározta a „Legjobb globális márkák" újoncait is, hiszen új a Facebook közösségi leányvállalata, az Instagram, valamint a Google leányvállalata, a YouTube és a Zoom is, mely egy videokonferencia-szolgáltató.

Olyan szórakoztatóipari szolgáltatók, mint a svéd zenei streaming Spotify, amelynek értéke 52 százalékkal emelkedett, vagy az amerikai video streaming úttörő, a Netflix, amely márkaértékét 41 százalékkal gyarapította, szintén profitáltak a válságból. Ezek a márkák olyan üzleti modellre építenek, amelyet kevésbé a reklámbevételek, inkább az előfizetések finanszíroznak.

Forrás: Handelsblatt.com

"Számos német vállalat is igyekszik ebben az irányba haladni, elindítva saját előfizetői modelljét" - mondja Thun. Például ilyen a Mercedes-Benz, amely ismét a legdrágább - 49 milliárd dollár értékű - német márka. Néhány éve a saját mobil platformját is létrehozta „Mercedes Me" néven.

A márkaszakértő azonban elismeri, hogy a fizikai termékekkel gyakran nehezebb felépíteni az előfizetéses kapcsolatot, mint a digitális termékek esetében. De vannak kivételek. A Gillette borotvamárka termékeit elsősorban a kiskereskedelemben értékesítik, amelyet azonban súlyosan érintett a koronavírus-járvány.

A piac új szereplője viszont profitált ebből: a kaliforniai Dollar Shave Club a borotvákat havonta, postai úton juttatja el a vásárlóihoz és további ápolószereket is kínál házhozszállítással.

A lista hagyományos vállalatokat is tartalmaz, melyek közül leginkább az amerikai General Electric márkaértéke esett vissza, 30 százalékkal. Még a Canon, a digitális fényképezés egykori úttörője is 15 százalékos márkaérték-esést produkált.

A legerősebb vesztesek listáján szerepel az a vállalat is, amely évek óta büszkén vezeti a „Legjobb globális márkákat": ez pedig az italgyártó Coca-Cola, mely idén márkaértékének tíz százalékát veszítette el, és csaknem 57 milliárd dollárral a hatodik helyre került a tavalyi ötödikről.

Forrás: Handelsblatt.com

A válság ellenére a rangsorban szereplő márkák összértéke 9,2 százalékkal nőtt az idén. Ez eltér a 2008-as pénzügyi-gazdasági válságtól. Abban az időben a 100 legdrágább márka összértéke először négy százalékkal zsugorodott. A szakértők ezt a digitális üzleti modellek lényegesen nagyobb arányával magyarázzák.

"Azok a márkák, amelyek jobban foglalkoznak olyan jövőbeli kérdésekkel, mint a fenntarthatóság és a sokszínűség, kevesebbet veszítenek értékükből" - mondja Thun. A fogyasztók elvárásai folyamatosan emelkednek. "A vállalatoknak gyorsabban kell reagálniuk erre."

A rangsor egy év alatti változását tekintve, a tavalyi harmadik helyről a másodikra ugrott az Amazon, míg a tavalyi negyedik helyről a harmadikra jött föl a Microsoft. A tavalyi második helyről a negyedikre csúszott vissza a Google, márkaértéke 1 százalékkal, 165,4 milliárd dollárra csökkent.

A tavaly hatodik Samsung az ötödik lett, márkaértéke 2 százalékkal, 62,3 milliárd dollárra emelkedett. A 7-10. helyen nincs változás, de mindegyik márka értéke csökkent, a Toyota 51,6 milliárd dolláros márkaértéke 8 százalékkal esett, a Mercedes-Benz 49,3 milliárd dolláros márkaértéke 3 százalékkal, a McDonald's 42,8 milliárd dolláros márkaértéke 6 százalékkal, míg a Disney új márkaértéke 40,8 milliárd dollár, mely 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyihoz képest.

Ez a tíz cég adta a százas listán szereplő vállalatok márkaértékének a felét.

A százas listán tavalyhoz képest a Spotify lépett előre a legnagyobbat, a 92. helyről a 70.-re, márkaértéke 52 százalékkal, 8,4 milliárd dollárra nőtt. A második legnagyobb kiugrást a Netflix érte el, a lista 41. helyére került a tavalyi 65.-ről, márkaértéke 41 százalékkal, 12,67 milliárd dollárra emelkedett.

A Spotify emelkedett a legnagyobbat a listán az idei évbenForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Két év kihagyás után ismét felkerült a százas listára a Tesla, amely rögtön a 40. helyre került 12,8 milliárd dolláros márkaértékkel.

Idén már egyetlen olajvállalat sem szerepelt a százas listán, a tavaly az ágazatot egyedüliként képviselő, 97. helyen álló Shell is elbúcsúzott az első 100 helytől.

A százas rangsorban szereplő cégek együttes márkaértéke 2336 milliárd dollár, ami 9 százalékkal több tavalyhoz képest.

Forrás: MTI, Handelsblatt