1500 milliárd dollárral nőtt a kínai milliárdosok vagyona, így összvagyonuk elérte a 4 ezer milliárd dollárt.

A kínai milliárdosok száma elérte a 878-at.

A kínai milliárdosok száma elképesztő ütemben nőtt az elmúlt évben, átlagosan hetente öt új milliárdos lépett be a leggazdagabbak klubjába.

A listán szereplők fele hat kínai metropolisznban él (Peking, Sencsen, Sanghaj, Hangcsou,Kanton, Szocsuo), amik virágzó vállalkozói környezetet biztosítanak.

Sencsen városa, ahol a legtöbb kínai milliárdos él.Forrás: AFP/ Imaginechina/Liang Xiashun

A 30 éven aluli milliárdosok száma is nőtt a tavalyihoz képest, 16-tal, így összesen 27-en képviseltetik magukat a listán. Az átlagéletkor 55 év, de szép számmal találhatók 40 év alattiak is a listán, számuk elérte a 256-ot. 

A Covid-19 világjárvány ellenére a kínai vállalkozók kiemelkedően teljesítettek, példa nélküli a történelemben hogy egy év alatt ilyen vagyonosodás létrejöjjön. Az elmúlt egy évben nagyobb vagyon jött létre, mint az elmúlt öt évben összesen.

Ez jól jelzi, hogy a gazdaság szerkezete nem a hagyományos ágazatok irányába fejlődött. A szárnyaló kínai tőzsde, a technológiai szektor kimagasló bővülése együttesen járultak hozzá a növekedéshez.

Jack Ma, az Alibaba társalapítója három éve vezeti a kínai milliárdosok listáját.Forrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

A kínai milliárdosok toplistáját az Alibaba volt vezérigazgatója, Jack Ma vezeti három éve, most 59 milliárd dolláros vagyonával.

Második helyen Pony Ma, a Tencent vezérigazgaója és alapítója áll 57,4 milliárd dollárral. Vagyona az elmúlt időszakban 50 százalékkal nőtt, köszönhetően a WeChat növekedésének és vállalat erősödő játék ágazatának.

Harmadik helyen pedig a palckozott vizeket gyártó vállalat YST elnöke, Zhong Shanshan végzett 53,7 milliárd dolláral.

Kínai milliárdosok, 2020Forrás: Origo

Érdemes megemlíteni, hogy Zhong Shanshan nemrég - ha rövid időre is - de átvette a vezetést a listán. Ahogy az Origo megírta, a palackozott vízzel szerencséjét megcsináló Shanshannak az idei év eddig különösen eredményes volt.