A Liget Budapest Projekt eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendenek, már több mint másfél millió látogatót vonzottak az eddig megvalósult fejlesztések – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A két éve megújult Szépművészeti Múzeum már 600 ezer, az egyéves születésnapját ünneplő Nagyjátszótér és Millennium Háza együtt közel félmillió látogatót vonzott. A Kutyás élménypark is átlépte a félmilliós látogatószámot, és az ifjúsági sportpályák, a Vakok kertje és Városligeti Sportcentrum is nagy népszerűségnek örvend.

Mint az ismeretes, a Projekt megvalósítása során 2018 volt az első év, amikor a Városligetbe látogatók a már elkészült projektelemeket vehettek birtokba, 2019 pedig már az átadások éve volt, az előbbiek mellett az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ és a Komáromi Csillagerőd épülete is az elmúlt évben készült el. Idén átadták a Városligeti Sportcentrumot, hamarosan pedig birtokba veheti a közönség a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, a Városligeti Futókört, a Kis Botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkot.

Női futballmérkőzés a Városligeti SportcentrumbanForrás: Marton Monus / Liget Budapest Projekt

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az Origónak kiemelte: Az eddig megvalósult projektelemek pozitív fogadtatása is azt jelzi, hogy a Liget Budapest Projekt hatására a főváros zöldfelületi, rekreációs és kulturális kínálata gazdagodott, és a látogatók a megújult Városliget egészét szeretni fogják és büszkék lesznek rá.

 A Szépművészeti Múzeum 2018 október végi megnyitása óta több mint hatszázezer látogatót fogadott. A tavalyi őszi szünet előtt átadott Nagyjátszótér folyamatosan telt házzal üzemel, gyakorlatilag a Budapest első számú gyerekparadicsomává vált, jó időben minden hétvégén 10 ezer látogatót fogad, eddig közel 370 ezren játszottak itt. A műemléki felújítást követően Millennium Háza néven megnyílt egykori Olof Palme Házat és a Rózsakertet együtt pedig már több, mint 100 ezren csodálták meg. Nagyon népszerű a Vakok Kertje, iskolai csoportoktól hangosak az Ifjúsági Sportpályák és a Városligeti Sportcentrum, míg a Kutyás Élménypark látogatottsága már átlépte az 500 ezer főt" - mondta.

A Kutyás Élménypark látogatottsága is kiemelkedőForrás: Liget Budapest Projekt

"A nagy érdeklődés bizonyítja, hogy a látogatók örömmel veszik a Liget új, családbarát sportolási és kikapcsolódási lehetőségekkel bővült kínálatát és a megújuló zöld felületeket. Büszkén mondhatjuk, hogy az eddig megvalósult fejlesztéseket fővárosiak és vidékről érkezők eddig már több, mint másfél millióan használták nagy örömmel átadásuk óta" – tudatta a vezérigazgató.

A vezérigazgató a Liget Budapest Projekt további eredményeit ismertetve elmondta, hogy a Városliget eddigi fejlesztése során már közel 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, több mint 120 ezer négyzetméter gyepfelületet alakítottak ki. Elültettek majd 140 ezer évelő növényt, több mint 70 ezer cserjét és 491 lombos fát.

Látogatók a Liget ProjektbenForrás: Liget Budapest Projekt

A Millennium Háza több, mint 130 éves épületének főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, amelynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút. Fontos kiemelni, hogy a Millennium Háza előtti szakaszon – a Dvorak sétánytól az Ajtósi Dürer sorig – a 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát 6 méterre szűkítették le, így a feltört beton helyén közel 5000 négyzetméternyi új zöldfelületet adtak vissza a parknak.

2019 májusában került átadásra Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. Az épület átadását követően elindult és az idén is folytatódik a múzeumi technológia beépítése, a restaurátor műtermek speciális technológiai berendezések beépítése, majd megkezdődik a műtárgyak beköltöztetése. A beruházás területén létrejött Bókay kert néven egy új, szabadon látogatható 13 ezer négyzetméteres közpark is, amelyen 132 darab fa és 5900 cserje található.

Az ifjúsági sportpályák egyikeForrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon / Liget Budapest Projekt

Az eddig elkészült fejlesztések sikere visszaigazolja annak a három reprezentatív, nagy országos és fővárosi mintán készített közvélemény-kutatásnak a megállapításait, amelyek szerint - a konkrét tervek ismeretében - a megkérdezettek 70-80 százaléka, azaz döntő többsége támogatja a Liget Budapest Projekt teljes megvalósulását. 2016-ban az Ipsos, az 2019 év végén, illetve az idei év elején az Inspira Research végzett kutatást a projektről. Az előbbi szerint 2016-ban a fővárosiak kétharmada, az utóbbi szerint pedig tavaly decemberben már több mint 70 százaléka támogatta a Városliget átfogó és komplex megújítását.

A legfrissebb országos felmérés szerint pedig a válaszadók 80 százaléka szeretné a Liget Budapest Projekt teljes megvalósulását.

Gyorgyevics Benedek kiemelte továbbá: a Városliget parkfejlesztésének második ütemének keretében már átadták a Városligeti Sportcentrumot, idén ősszel pedig további család- gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Hozzátette, a Városliget autómentesítése érdekében is nagy előrelépés várható idén ősszel, hiszen elkészül a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázs, amely három szinten, mintegy 800 autót képes befogadni.

Liget Budapest - már több mint másfél millió látogatót vonzottak az eddig megvalósult fejlesztések

A Liget Budapest Projekt eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendenek, már több mint másfél millió látogatót vonzottak az eddig megvalósult fejlesztés...

A vezérigazgató a Liget Budapest Projekt kulturális fejlesztéseivel kapcsolatban elmondta: a Magyar Zene Háza kivitelezése 2018 óta javában zajlik, 2020 nyarán szerkezetkész állapotba került. A világ leginnovatívabb építészének választott japán Sou Fujimoto által tervezett különleges épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel együtt több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaad a parknak.

Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is funkcionáló páratlan intézmény a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. A Magyar Zene Házát 2019-ben Európa legjobb, majd később a világ legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, idén pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek választották az amerikai Music Cities Awardson.

Két éve zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése is, amely 2018-ban az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete" elismerést, illetve a „World's Best Architecture" különdíjat, amely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Az építkezés jó ütemben folyik, a Néprajzi Múzeum 2020 év nyarán elérte legmagasabb pontját, év végére már szerkezetkész állapotban lesz, 2021-ben pedig elkészül.

Pezseg az élet a NagyjátszótérenForrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon / Liget Budapest Projekt

A városliget eddigi fejlesztései számokban:

 • Eddig megújított zöldfelület 146.807 négyzetméter
 • Eddig elültetett lombos fa/örökzöld fa 491 darab
 • Elültetett cserje 70.484 darab
 • Elültetett évelő 136.697 darab
 • Megújított gyepfelület 121.519 négyzetméter
 • A parkfejlesztések során eddig létrehozott új zöldfelület 10.000 négyzetméter
 • Eddig elbontott burkolt felületet 72.000 négyzetméter

Látogatottsági adatok:

 • Városligeti Nagyjátszótér – 360.000 fő
 • Kutyás élménypark – több, mint 500.000 fő
 • Szépművészeti Múzeum újranyitása óta – 600.000 fő
 • Millennium Háza és Rózsakert – 100.000 fő