Egy amerikai szenátor szerint a techcégek cenzúrája jelenti a legnagyobb fenyegetést a demokráciára

Vágólapra másolva!
A Szilícium-völgy techóriásai, így a Google, a Facebook és a Twitter akkorára nőttek, hogy cenzúrájuk jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok demokráciájára - nyilatkozta kedden Ted Cruz, Texas republikánus szenátora.
Vágólapra másolva!

A Newsmax beszámolója szerint a politikus "a bolygó legnagyobb behemótjainak" nevezte ezeket a vállalatokat.

Átlépték a vonalat

A CNBC Squawk Box című műsorában a republikánus szenátor arról is beszélt, hogy azzal a feltétellel fogadták el a "Tisztességes Kommunikációs Törvény" (Communications Decency Act) 230-as cikkelyét, hogy az érintettek semlegesek lesznek, nem cenzúrázzák a felhasználókat és a sajtót. "Ennek az előírásnak jó ideje nem felelnek meg" - vonta le a konklúziót Cruz.

A kérdés azért is különösen aktuális, mert miután a New York Post megszellőztette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt fiának súlyos korrupciós és drogos szexuális botrányát, a nagy közösségi oldalak érthetetlen módon akadályozták a hír terjesztését. Ahogy beszámoltunk róla, a Twitter és a Facebook is betiltotta a demokraták számára rendkívül kínos levelek és az ezzel kapcsolatos cikkek közlését. Cruz szerint

ezzel a globális techcégek átléptek egy vonalat, amire korábban még nem volt példa.

Ted Cruz, Texas republikánus szenátora újraválasztásának pillanatában Forrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

"Azt korábban is láttuk, hogy a nagy techcégek megpróbálják cenzúrázni a felhasználókat, de olyan esetre még nem került sor, hogy ezt az egyik legnagyobb és legelismertebb sajtótermékkel próbálják megcsinálni" - magyarázta, kiemelve, hogy a New York Postot több mint 200 éve alapította Alexander Hamilton. Cruz rémisztőnek nevezte a jelenséget, miszerint egyes milliárdosok már azt szeretnék megmondani, miről számolhat be a New York Post, vagy éppen a CNBC.

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a negyedik videó: