Mint arról az Origo korábban beszámolt, néhány hete öt nagyon ritka kék gyémántot találtak egy héten belül egy híres és jelentős dél-afrikai bányában. November végén ezt az öt gyémántot fogják elárverezni - írja a bányászati cég.

Ez lesz az első alkalom, hogy öt kék gyémántot árvereznek el egyidőben. A gyémántokra egyesével lehet licitálni, de lehetséges egyben megvásárolni az egész, Letlapa Tala nevű kollekciót is.

A különleges köveket még szeptemberben hozták felszínre.

A Letlapa Tala kollekció öt kék gyémántot tartalmaz, melyek egyenként

  • 25,75;
  • 21,25;
  • 17,57;
  • 11,42 és
  • 9,61 karátosak.

Ezeknek a gyémántoknak a kémiai szerkezete nem tartalmaz mérhető vagy kimutatható nitrogént. Egyedülállóan áttetszők, kékes színüket a bórnak köszönhetik.

A kollekció neve helyi nyelven kék követ jelent, utalva ezzel a különleges gyémántok színére.

null

null

 

122 karátos kék gyémántForrás: Petra Diamonds

A kék gyémántok egyébként olyan ritkák, hogy a gyémántiparban dolgozók többsége még sose látott ilyet, és hivatalos statisztikákat sem tartanak számon róluk.

A gyémántok lelőhelye, a Cullian-bánya, a világ egyik legfontosabb drágakő-lelőhelye. Innen származik például a brit koronázási ékszerek két legnagyobb gyémántja is. A lelőhelyet egyedülálló kimberlites kürtőnek tartják, az innen kikerülő gyémántok életkora általában 1,1 milliárd - 3,2 milliárd év között van. Az olyan ritka gyémántok, mint amiket most kíván értékesíteni a vállalat, még ennél is idősebbek lehetnek. Egyes tanulmányok szerint, keletkezésük 500 kilométerrel a Föld felszíne alatt történt.