A legnagyobb orosz aranykitermelő cég, a Polyus PJSC bejelentette, hogy a legfrissebb vizsgálatok szerint a szibériai Sukhoi Log még feltáratlan aranylelőhelye a világ legnagyobb készletét rejti.

A nemzetközi sztenderdek alapján készült felmérés szerint 40 millió unciányi rejlik ezen a helyen ebből a nemesfémből. Átlagosan számítva, a földben tonnánként 2,3 gramm arany található – írja a Bloomberg

Mindezek alapján ez a lelőhely Oroszország aranykészleteinek több mint az egynegyedét teszi ki.Nagyobb mennyiségről van szó, mint amennyit a Seabridge Gold bányaipari társaság két óriási projektje, a kanadai KSM, illetve az alaszkai Donlin Gold keretében lehet a felszínre hozni.

Hatalmas mennyiségű aranykészletek találhatók SzibériábanForrás: Shutterstock

A Polyus egyelőre azonban a kisebb kitermelési projektekre koncentrál, és a Sukhoi Lognál található készletek kitermelésére az idei év végéig készül el az előzetes megvalósíthatósági tanulmány.

Ezen a helyen lehet a világ egyik utolsó érintetlen, hatalmas aranytartaléka

A világ egyik utolsó, érintetlen, egyszersmind hatalmas aranytartalékát őrizheti Etiópia nyugati térsége, ahol a történeti kutatások szerint valószínűleg a világ első aranykitermelése folyt, Kr. e. három évezreddel. Az elmúlt évtizedben több jelentős kutatómunka is volt a szudáni határhoz közel, a világ egyik legnehezebben megközelíthető, elzárt térségében, ahol a nagy bányavállalatok, illetve az etióp állam is megcsinálhatja szerencséjét a jövőben.

Az orosz bányaipari cég költségei elérhetik a 2,5 milliárd dollárt, ám cserébe az éves kitermelés akár 1,6 millió uncia arany is lehet.

A készlet kibányászását célzó beruházás 2023-ban kezdődhet meg, amelynek során többek között egy kormányzati támogatással épülő önálló repülőteret is létrehoznak.