2050-re India lehet a világ harmadik legnagyobb gazdasága

Gurgáon, India
A traffic jam is seen in Gurgaon some 30 km south of New Delhi on 29 June 2019 after a heavy rain. (Photo by Nasir Kachroo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
India hatalmas gazdasági fellendülést élhet meg a következő évtizedekben. Olyannyira, hogy egy friss elemzés szerint 2050-re India már a világ harmadik legnagyobb gazdasága lehet, leszorítva a dobogóról Japánt. Mindeközben idén az látszik, hogy hatalmas mennyiségű külföldi tőke áramlott az indiai gazdaságba.
Vágólapra másolva!

A következő három évtized egyik legnagyobb nyertese India lehet, amely 2050-re már a világ harmadik legnagyobb gazdaságává léphet elő – írja az RT.com egy friss kutatás alapján, amely a Lancet nevű, rangos folyóiratban jelent meg.

A kutatás készítői elsősorban a munkaképes korú lakosság számának változására alapozták a számításaikat, majd ezt fordították le a GDP-re, azaz a bruttó nemzeti össztermékre.

A kapott eredmények szerint, India már 2030-ra a világ legnagyobb munkaképes korú lakossággal rendelkezhet, majd 2050 körül érheti el a csúcsot.

Noha a csúcsot követően fokozatos csökkenés várható, a kutatás szerint az évszázad végén, globális viszonylatban, még így is Indiában lesz majd a legnagyobb munkaképes korú lakosság.

2017-ben India a világ hetedik legnagyobb gazdasága volt, de mára teljesítménye alapján az ötödik helyen áll.

A kutatás alapján 2030-ra már a negyedik helyre kerülhet, az Egyesült Államok, Kína és Japán mögött. Az évszázad közepére azonban India megelőzheti Japánt, és várhatóan 2100-ig tartani is tudja majd a harmadik helyet.

Lendületes növekedés előtt áll az indiai gazdaság Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Ezzel párhuzamosan az USA és Kína közti rivalizálás is izgalmasan alakulhat.

Az elemzők szerint Kína 2035-ben előzheti meg az Egyesült Államokat, azonban 2098-ban az USA újra az élre kerülhet – ahogy a csökkenő kínai lakosságszám visszafogja a növekedést.

India egyébként az elmúlt évtizedek egyik legmagasabb globális növekedését produkálta, a GDP-je pedig 2019-ben elérte a 2940 milliárd dollárt Az indiai vezetés azonban azt célozta meg, hogy a GDP mérete 2025-re 5000 milliárd dollárra bővüljön.

Viszonyításként: az USA 2019-es GDP-je valamilvel több, mint 21 ezer milliárd dollár volt.

A fentiek mellett az is kiderült, hogy India soha nem látott külföldi működőtőke-befektetést (FDI) könyvelhetett el ebben az évben.

Az idei pénzügyi év első öt hónapjában (április és augusztus között) a teljes FDI beáramlás 35,73 milliárd dollár volt, ami 13 százalékkal haladta meg a tavalyi pénzügyi év azonos időszakát – írja az RT.com. Ráadásul soha nem fordult még elő, hogy egy adott pénzügyi év ezen szakaszában ilyen méretű legyen az Indiába áramló FDI.