Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a SZÉP-kártyára utalt összegek után - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, a koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos intézkedéssel segítette eddig is a kormány, és a segítségnyújtás folytatódik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőre továbbélő adókönnyítéssel mindenki nyer. Ez három az egyben intézkedés, hiszen támogatja a vállalkozásokat, a turizmust és a foglalkoztatottakat is - fogalmazott az államtitkár, aki szerint

2021-ben egymillió munkavállalónak nőhet a SZÉP-kártyára érkező juttatása.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Izer, mint mondta: a 2020. április 22-től 2020. december 31-ig tartó majd háromnegyed éves időszakban megfelezték a SZÉP-kártya adóterhét, ami április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék.Míg az adó a felére csökken, addig a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódik - emelte ki az államtitkár.
A SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a munkáltatónak, amennyiben az nem haladja meg a törvény által meghatározott rekreációs keretösszeget - fejtette ki Izer Norbert, aki megjegyezte azt is , hogy a tavasszal felemelt összeghatárok jövő nyárig változatlanul tovább élhetnek.

A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsátásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek (illusztráció).Forrás: MTI/Pénzjegynyomda

A rekreációs keretösszeg a koronavírus-válság időszakában 800 ezer forint, amelyből a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható. A költségvetési szerveknél változatlanul hatályos maradhat jövőre is a még tavasszal 200 ezer forintról megduplázódott 400 ezer forintos keretösszeg - mondta Izer Norbert. Ha az idén tavasszal bevezetett két adóügyi könnyítés meghosszabbítását megszavazza az Országgyűlés, akkor jövőre 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál. A SZÉP-kártyára utalt összegek pedig a koronavírus-válságban nagy segítséget jelentenek a magyar turizmusnak - emelte ki az államtitkár. Az adóügyi könnyítés minden 2021. június 30-ig SZÉP-kártyára utalt összegre érvényes lesz, vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek SZÉP-kártyájára - magyarázta az államtitkár.