Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

samsung
Szöul, 2020. október 25. A 2020. október 25-én közreadott, és 2008. április 22-én készült képen Li Kun Hi, a Samsung dél-koreai vállalatcsoport elnöke sajtótájékoztatót tart a cég szöuli székhelyén. A Samsung 2020. október 25-én bejelentette, hogy az elnök 78 éves korában elhunyt. MTI/EPA/Be Dzsong Hua
Vágólapra másolva!
A világsajtó a hétvégén közölte a hírt, hogy 78 éves korában meghalt a Samsung elnöke, Li Kun Hi. Irányítása alatt a dél-koreai vállalat igazi sikertöténetet írt, hiszen a korábbi családi vállalkozásból jelentős világcéggé fejlődött.
Vágólapra másolva!

A halálhírt bejelentő közleményben a vállalat azt írta róla, hogy

valódi látnok volt, aki egy helyi vállalkozásból világraszóló, innovatív céget és a dél-koreai gazdaság egyik hajtóerejét hozta létre. Öröksége örökkévaló!

- húzta alá a bbcnews.com által idézett közleményében a Samsung.

A konszern tájékoztatása szerint Li halálakor mellette volt a családja, köztük a fia, a Samsung alelnöke, a vállalatot már ténylegesen évek óta irányító Li Dzse Jong is. Li Kun Hi egyébként már hat éve kórházban volt, amióta szívroham érte.

Li Kun Hinek kulcsszerepe volt abban, hogy apja tésztagyárából a Samsung Dél-Korea egyik legnagyobb vállalata lett.

Az óriáscég ma már az elektronikai termékek piacától a hajóépítésen át a biztosítási és építőipari szektorban is meghatározó szereplőnek számít, és a világ egyik vezető technológiai cégévé vált.

A 2020. október 25-én közreadott, és 2008. április 22-én készült képen Li Kun Hi, a Samsung dél-koreai vállalatcsoport elnöke (j) sajtótájékoztatót tart a cég szöuli székhelyén Forrás: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Li Kun Hi édesapja még 1938 alapította meg a Samsungot. Li 1968-ban csatlakozott a családi vállalkozáshoz, majd 1987-től, édesapja halálát követően lett a vállalat elnöke. Akkoriban olcsó, gyenge minőségű termékeket gyártottak, vezetése alatt azonban radikális változások vették kezdetüket.

Elhíresült mondása szerint 1993-ban ezt közölte alkalmazottaival:

Innentől kezdve valóban új fejezet vette kezdetét a cég életében.

A mobilpiac óriása megmondta, mikor lendülhet fel a telefonok kereslete

A dél-koreai ipari konglomerátum, a Samsung, a mobilkészülékek és a fogyasztói elektronika iránti kereslet fokozatos javulását várja az év második felében - írja a CNBC. A vállalat szerint ugyan a kockázatok továbbra is fennállnak, a Samsung a rugalmas ellátási lánca révén könnyedén reagál majd a kereslet ismételt élénkülésére.

Erőskezű vállalatvezető hírében állt, mindvégig kerülte azonban a nyilvánosságot, a sajtónak rendkívül ritkán nyilatkozott, ezért elnyerte a „remetekirály" becenevet.

Pályafutása ugyanakkor botrányoktól sem volt mentes, kétszer is bűnvádi eljárást indítottak vele szemben.

Megvádolták például a korábbi dél-koreai miniszterelnök, Ro Te Vu megvesztegetésével, majd 2008-ban adócsalás miatt le kellett mondania a Samsung elnöki posztjáról. Ekkor hároméves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ám végül elnöki kegyelemben részesült és két évvel később visszatérhetett a cég élére.

A magyarországi, gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án Forrás: MTI/Mónus Márton

2014-ben bekövetkezett szívrohamát követően pedig már fia, Li Dzse Jong irányította a Samsungot. Csak zárójelben: ő is összeütközésbe került a törvényekkel, és egy vesztegetési ügyben való részvétele miatt még börtönbe is kellett vonulnia.

A most elhunyt Li Kun Hi Dél-Korea leggazdagabb emberének számított, és hatalmas vagyont hagy az örököseire.

A Forbes becslése szerint nettó vagyona a 21 milliárd dollárt is elérhette.