A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma, az elmúlt napokban 300 ezer közelébe esett vissza a számuk - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Bodó Sándor kiemelte, a koronavírus-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzet soha nem látott kihívás elé állította a magyar munkaerőpiacot. A foglalkoztatási adatok ugyanakkor egyre pozitívabb képet mutatnak" - tette hozzá.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint az októberi 300 ezres adat 70 ezerrel kevesebb, mint a június közepi mélypont volt. A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy 19 hete folyamatosan csökken a munkanélküliek száma.

Októberre 306 ezerre mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent - közölte az államtitkár.

Bodó Sándor rámutatott: a munkanélküliség Magyarországon európai uniós szinten is az egyik legalacsonyabb.

Az augusztusi 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta uniós viszonylatban a harmadik legjobb.

Szeptemberben 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon, ez megegyezik a januári adattal, és közelít a múlt év azonos időszakához. A 15-64 évesek korosztályának - amely a legaktívabb a munkaerőpiacon - foglalkoztatási rátája 70,7 százalék, és ez 0,2 százalékponttal meghaladja az előző évi adatot. A kereskedelemben és a feldolgozóiparban többszörösére emelkedett június óta a bejelentett új álláshelyek száma.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkáraForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiemelte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései, a 2010 utáni időszak eredményeire építve, nagymértékben segítik a magyar gazdaság kilábalását. Az ITM által gondozott bértámogatási program 260-280 ezer munkahely megőrzésében segített.Az év végéig a munkahelyvédelmi támogatások futnak, a munkahelyteremtő támogatások esetében a vállalkozások jövő év tavaszának végéig élhetnek a felhasználás lehetőségével"- közölte Bodó Sándor.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a hitellehetőségekkel, adó- és járulékkedvezményekkel, valamint képzésekkel eddig 1,4 millió munkavállalónak segítettek. Ugyancsak fontos lépésnek nevezte a vállalati fehér könyv megszületését. Ez azokat a járványügyi intézkedéseket tartalmazza, amelyek segítségével a munkáltatók garantálni tudják a foglalkoztatás biztonságát. Bodó Sándor közölte, az államilag támogatott hitelkonstrukciók esetében 2557 milliárd forint hitelt és garanciakérelmet fogadnak be. Ebből leszerződtek már 1527,5 milliárd forint összegben.