Egy friss jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes ausztráliai bányákban komoly veszélyt jelenthet a modern rabszolgaság, a kizsákmányolás, és elengedhetetlen, hogy a vállalatok is tegyenek ezek ellen a jelenségek ellen.

Az emberi jogok védelmében jelentetett meg irányelveket egy ausztrál bányaipari szervezet és egy emberi jogi tanácsadó cég. A Minerals Council of Australia és a szervezet közös jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a bányacégeknek is kiemelten kell figyelniük az iparágban megjelenő modern rabszolgaság formáira – írja a Mining.com.

A jelentés szerint a modern rabszolgaság manapság elsősorban a magánszektorban jelenik meg, és különösen olyan országokban, ahol kirívóan magas az egyenlőtlenség, illetve ahol az alapvető szükségletekhez is nehéz hozzájutni, valamint a kormányok sem védik megfelelően a dolgozókat.

Éppen ezért a szervezetek azt javasolják, hogy az egyes iparágban specifikus irányelveket kell kidolgozni annak érdekében, hogy az egyes vállalatok se szándékosan, se közvetetten (akár a cégvezetés tudta nélkül) ne járulhassanak hozzá a modern rabszolgasághoz.

Napjainkban is komoly gondot jelent a modern rabszolgaságForrás: Getty Images/NurPhoto/Mohammad Ponir Hossain

A rabszolgaság jelenkori formái számos helyzetet magukban foglalhatnak, ide értve a konkrét emberkereskedelmet, az egyéni jogok szélsőséges korlátozását, a fenyegetéseket, valamint a gyerekmunkát is. A kutatás szerint jelenleg mintegy 40 millió ember ér modern rabszolgaságban, világszerte, ebből 25 millióan az ázsiai csendes-óceáni térségben.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt megnőtt kockázata a modern rabszolgaság terjedésének bizonyos társadalmi csoportok körében. A bányaszektor esetében pedig azért különösen veszélyes a helyzet, mert a bányák sokszor olyan eldugott térségekben üzemelnek, ahol sokkal nehezebb monitorozni a dolgozók helyzetét.

Az ázsiai csendes-óceáni térség pedig kiemelten érintett a járvány negatív hatásaiban. A gyerekek esetében például az iskolák bezárása és a szülők munkahelyének megszűnése együtt jelentősen megnöveli a gyerekmunka kockázatát.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Aizar Raldes

Az anyagban megfogalmazott javaslatok szerint sokat segíthet az egyes területek és iparágak szorosabb monitorozása, aminek segítségével könnyebb lehet azonosítani a kiemelten kockázatos területeket.