Egy eurótól induló licitért lehet házat vásárolni Szicília festői vidékén

Salemi, Olaszország
Vágólapra másolva!
Más dél-olasz településekhez hasonlóan, a szicíliai Salemi városában is elindítják az olcsó ingatlanárveréseket, 1 eurós kikiáltási árért. Az önkormányzat már korábban szerette volna a projekt elindítását, de a bürokrácia és a koronavírus-járvány közbelépett. Mostanra azonban szabaddá vált az út. A döntéssel az elnéptelenedést kívánják visszafordítani, amely még az 1968-as földrengésre vezethető vissza, a katasztrófa akkor 231 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

A gyönyörű, sőt egyenesen festői szicíliai város,

Salemi elhagyott otthonait 1 eurótól induló árverésre bocsátották az elnéptelenedés tendenciájának megfordítására.

Az ingatlanokat azonban sok esetben fel kell újítani, az 1 eurótól induló licit utáni tulajdonjog tehát csak a belépő pénzkiadásnak számít.

Salemi népessége jelentősen csökkent az elmúlt 50 évben, miután legalább 4000 lakos menekült el az 1968-as földrengés után, melynek epicentruma a várostól mintegy 25 kilométerre dél-keletre, a Santa Margherita di Belice városánál elhelyezkedő völgyben volt.

Salemi fekvése az olasz "csizma" orrában Forrás: Origo

Domenico Venuti, a város polgármestere elmondta, hogy minden épület a városi tanácsé, amely felgyorsítja az eladást és csökkenti a bürokráciát.

A projekt elindítása előtt helyrehozták Salemi régi városrészét, ahol az eladásra kínált házak találhatók, korszerűsítették az infrastruktúrát, beleértve az elektromos hálózatot és a szennyvízhálózatot.

A város a városvezető szerint most már készen áll a következő lépésre, az eladásra.

Salemi, Olaszország Forrás: Shutterstock

Salemi nem az első város Dél-Olaszországban, amely kipróbálta az egy eurós ház projektet, ilyen település Cinquefrondi, Mussomeli és Bivona is. Salemi tisztviselői azonban az elsők között vetették fel az ötletet, de a projektet nem tudták időben elindítani a bürokrácia miatt, na és persze azért sem, mert az egyes ingatlanokat először át kellett alakítani. A város kockázatos, omladozó területein karbantartási munkákra volt szükség és a koronavírus-járvány is késleltette a projektet.

Olaszország volt az egyik olyan ország, amelyet a koronavírus-járvány a legsúlyosabban érintett az év elején, viszont

Szicília volt az ország egyik legkevésbé érintett területe.

Salemi 10 971 lakosa közül jelenleg mintegy 30 koronavírusos, ezért a polgármester megfelelőnek látta az időt a projekt továbbvitelére, annak ellenére, hogy egyes lakosok aggódtak a vírus terjedése miatt.

Salemi, Olaszország Forrás: Shutterstock

A házak egyenként 1 eurós kikiáltási áron kerülnek értékesítésre, és a legmagasabb ajánlatot adó érdeklődőnek adják el az ingatlant.

Az ingatlanok a város történelmi városközpontjában, a Belvedere utcában találhatók, ősi városfalakkal körbevéve, melyek építése egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Mindegyik ingatlan többszintes és vastag falú, néhányuk panorámás erkéllyel is rendelkezik, és zöld völgyre néznek.

A város főterén egy omladozó templom található, mely még mindig az 1968-as földrengés emlékét őrzi, amely legalább 231 ember halálát okozta a városban és annak környékén.

A házak a közeli barlangokból kivájt sárgás-rózsaszínű szilárd homokkőből készültek, amelyet helyi dialektusban „campaneddának" vagy „harangnak" neveznek, nevét a kő kalapácsütésének hangjáról kapta.

A családok a középkorban az épületek felső emeletén aludtak, míg állataik az alsóbb emeleteken éltek.

Salemi, Olaszország Forrás: Shutterstock

A város 450 méter tengerszint feletti magasságban található, vagyis hűvösebb, mint Szicília nagy része, a sziget közismerten forró nyarain.

A polgármester szerint a potenciális vásárlóknak nem muszáj meglátogatniuk Salemit, mielőtt ajánlatot tesznek, de részletes tervet kell küldeniük a projekt iránti elkötelezettségük bizonyítására.

Elmondása szerint, még legalább 100 olyan lakás van a városban, amelyet potenciálisan el lehet adni az első árverések után.

Forrás: Dailymail.co.uk