Rengetegen építenének naperőművet Magyarországon

felsőzsolca, napelem
Napelemek az MVM Hungarowind Kft. naperőművében az avatás napján
Vágólapra másolva!
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton jelentős volt a túljelentkezés. A pályázók 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben, és túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni - olvasható közleményükben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére újabb METÁR-pályázatot hirdetett 2020. július 15-én, amelynek keretében megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás. A pályázati dokumentációkat 2020. szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton.

Illusztráció. Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A pályázaton jelentős, összességében mintegy 5,5-szörös volt a túljelentkezés (a pályázók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben).

A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is.

A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 megawatt (MW).

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

Az ajánlati árak igen kedvezőek. A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 forint/kilowatt óra (Ft/kWh), a legmagasabb 26,65 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 Ft/kWh. A 2019. évi METÁR-tender esetében az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 Ft/kWh volt, nyertes pályázóinak átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 21,69 Ft/kWh lett. A 2020. évi METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest.

"Még költséghatékonyabb módon valósulhatnak meg a beruházások a második METÁR-tender alapján" - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a második megújuló energia támogatási aukcióra beérkezett pályázatok adatait értékelve a minisztérium közleményében.

A technológiasemleges kiírásra beérkezett ajánlatok előzetes sorrendje alapján mintegy 40 új erőmű létesülhet összességében 280 megawatt teljesítménnyel. A beruházások kivételezése jótékony hatással lehet a nemzetgazdaságra, elsősorban a kis- és középvállalkozásokra.

"A hazai megújuló energia szektor ismét szintet tudott lépni, egyre kisebb támogatási igénnyel, költséghatékonyan valósulhatnak meg a beruházások. Magyarországon az elmúlt években eredményesen felépült a naperőművek létesítéséhez szükséges projektfejlesztői és kivitelezői kör, a szektorban átlag feletti a hazai családi vállalkozások és kkv-k aránya. A kérelmek számossága alapján úgy látszik, hogy van jövője mindazoknak a magyar cégeknek, amelyek a naperőművek létesítése során értékteremtő szerepet látnak el" - fogalmazott az ITM államtitkára.