Új gazdasági rekord az Egyesült Államokban: soha nem látott mértékben nőtt a GDP

vote election politics Horizontal
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben nőtt, korrigálva ezzel a bruttó hazai termék második negyedévi visszaesését a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben évesítve 33,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban a BEA első becslése szerint. A piac 31,0 százalékos növekedést várt a második negyedévi 31,4 százalékos csökkenés után. Az első negyedévben 5,0 százalékkal csökkent évesítve a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban.

A GDP harmadik negyedévi növekedése a valaha regisztrált legnagyobb lett az Egyesült Államokban,

ahogyan a második negyedévi csökkenés mértéke is rekordnagyságú volt. A harmadik negyedévi GDP-növekedéshez egyaránt hozzájárult a lakossági fogyasztás, a készletnövekedés, az export, a nem lakáscélú ingatlanberuházások, valamint a lakáscélú ingatlanberuházások növekedése.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Forrás: AFP/Mandel Ngan

A Newsmax szerint a mostani GDP-jelentés komoly befolyásoló tényező lehet az amerikai választások során is, hiszen Donald Trump sikeresen kezelte a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait és ismét növekedési pályára állította az országot.

Az amerikai hírportál szintén dicsérte az elnök gazdaságvédelmi intézkedéseit, amelyek rengeteg munkahely megvédéséhez járultak hozzá,

valamint segítséget nyújtottak a nehéz helyzetben lévő szektoroknak, vállalatoknak.

A várakozások szerint néhány hónapon belül teljesen visszaállhat a munkanélküliségi ráta a járványt megelőző szintre.

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a hetedik videó.