Elindult Elon Musk műholdas internetének próbaváltozata

Elon Musk, Starlink, műholdas hálózat, műhold, SpaceX
A SpaceX Falcon 9 rocket carrying 60 Starlink satellites forms a vapor cone after launching from pad 39A at the Kennedy Space Center in Florida as seen from Playalinda Beach at Canaveral National Seashore near Titusville, Florida on March 18, 2020. This is the sixth Starlink mission designed to provide global high-speed internet service. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Tesla vezérének vállalata, a Space X nemrég elindította a Starlink nevű műholdas internetszolgáltatás próbaverzióját, amelynek szellemesen azt a nevet adták, hogy "Béta, de jobb mint a semmi". A technológiai megoldásban hatalmas lehetőség van, azonban - ahogy erre a cég saját megjegyzése utal - a szolgáltatás egyelőre még valóban instabil és ráadásul drága is.
Vágólapra másolva!

A felhasználók a kezdetekben másodpercenként 50-150Mb közötti sebességre számíthatnak 20-40ms késés mellett. A vállalat arra is felhívta a figyelmet, hogy lesznek olyan szakaszok is, amikor egyáltalán nem lesz fogható a szolgáltatás.

Azok, akik tesztelni szeretnék az új technológiát, 499 dolláros (kb. 150 ezer forint) egyszerű befizetéssel hozzájuthatnak a kezdő csomaghoz,

amelyben különböző eszközöket kapnak ahhoz, hogy könnyen csatlakozzanak a SpaceX műholdjaihoz. Ezt követően 99 dollárt kell majd fizetni havonta.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Paul Hennessy

A Starlink főleg azokra a felhasználókra koncentrál, akik vidéki településeken vagy olyan helyeken élnek, ahol egyik nagyobb internetszolgáltató sincs jelen, így nem férnek hozzá a világhálóhoz.

A cég végső célja, hogy egy olyan globális internet hálózatot fejlesszenek ki, amely a műholdak segítségével a világ összes pontját eléri.

A technológiát ellenzők szerint a műholdas internet rendkívüli mértékben megnöveli a Föld körül keringő műholdak számát, ráadásul az űrhulladék is komoly gondot jelenthet és a közelmúltban egyre több tanulmány erősítette meg ezen aggodalmakat.