A Tesla vezérének vállalata, a Space X nemrég elindította a Starlink nevű műholdas internetszolgáltatás próbaverzióját, amelynek szellemesen azt a nevet adták, hogy "Béta, de jobb mint a semmi". A technológiai megoldásban hatalmas lehetőség van, azonban - ahogy erre a cég saját megjegyzése utal - a szolgáltatás egyelőre még valóban instabil és ráadásul drága is.

A felhasználók a kezdetekben másodpercenként 50-150Mb közötti sebességre számíthatnak 20-40ms késés mellett. A vállalat arra is felhívta a figyelmet, hogy lesznek olyan szakaszok is, amikor egyáltalán nem lesz fogható a szolgáltatás.

Azok, akik tesztelni szeretnék az új technológiát, 499 dolláros (kb. 150 ezer forint) egyszerű befizetéssel hozzájuthatnak a kezdő csomaghoz, amelyben különböző eszközöket kapnak ahhoz, hogy könnyen csatlakozzanak a SpaceX műholdjaihoz. Ezt követően 99 dollárt kell majd fizetni havonta.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Paul Hennessy

A Starlink főleg azokra a felhasználókra koncentrál, akik vidéki településeken vagy olyan helyeken élnek, ahol egyik nagyobb internetszolgáltató sincs jelen, így nem férnek hozzá a világhálóhoz. A cég végső célja, hogy egy olyan globális internet hálózatot fejlesszenek ki, amely a műholdak segítségével a világ összes pontját eléri.

A technológiát ellenzők szerint a műholdas internet rendkívüli mértékben megnöveli a Föld körül keringő műholdak számát, ráadásul az űrhulladék is komoly gondot jelenthet és a közelmúltban egyre több tanulmány erősítette meg ezen aggodalmakat.