Vizsgálat indult a vírustagadó, álorvos Gődény Györggyel hirdető cég ellen

Dr. Gődény György, magyar gyógyszerész
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozással szemben, mert a vállalkozás feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.
Vágólapra másolva!

A versenyhivatal nemrég indult vizsgálatában azt valószínűsíti, hogy a Nutriversum Kft. a YouTube-csatornáján elérhető, Gődény György gyógyszerész szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videójában, valamint egy 16 részes,

„Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről" elnevezésű videósorozatában olyan állításokat alkalmazott, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak

- írja közleményében a GVH.

Az európai közösségi szabályozás értelmében ugyanis élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik.

Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek, hívja fel a figyelmet a hivatal.

Gődény György Forrás: YouTube/Bodi film

A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Gődény György annak ellenére nevezi magát doktornak, hogy nincs orvosi végzettsége, és jelenleg az egyik legfelkapottabb, legszélesebb körben ismert "vírusrelativizálónak" számít Magyarországon. Emlékezetes a közelmúltból, hogy a nevéhez köthető, a Normális élethez ragaszkodók nevű csoportját a közösségi médiaportál törölte is az abban megjelenő tartalmak miatt.

Gődény egyébként boldogulása érdekében sok mindennel próbálkozott, így volt már testépítő és amerikaifocista, volt már saját patikája, sőt, még egy gyógyszeripari cégnél is megfordult.

Ahogy az Origo bemutatta, Gődény György és a hozzá hasonló vírusszkeptikusok tevékenysége kifejezetten káros, hiszen az emberek szkepticizmusára építve alaposan megnehezítik a hatóságok dolgát,

csökkentik a járvány elleni védekezés sikerességének esélyét, ezzel pedig emberéleteket veszélyeztetnek.

Elsősorban az interneten juttatják el üzeneteiket célközönségüknek. A vírusellenesség népszerűsítésében pedig egyes orvosok, valamint hazai és külföldi celebek is részt vesznek. A valódi, tényleg elismert szakemberek azt kérik mindenkitől, hogy ne hallgassanak a csalókra, vegyék komolyan a járványt, és tartsák be a szabályokat.