A volt angoltanár cége miatt annyira aggódnak Kínában, hogy új szabályokat hoznak miatta

Alibaba, Alipay, Ant Financial, Ant Group
View of a logo of Alipay, the online payment service of Alibaba's Ant Financial, at the headquarters in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 24 May 2018. Alibaba's financial arm Ant Financial Services Group has finalized the last round of private funding before its initial public offering on both Hong Kong and Chinese mainland A-share markets in one or two years, with a valuation of $150 billion, tech news portal All Weather TMT reported Saturday. The fundraising will be completed mainly in the U.S. dollar, which would be $9 billion,, which might be settled in early June, the outlet citing a source familiar with the matter said, adding the amount of RMB financing, which is expected to be closed at different time, was not clear.
Vágólapra másolva!
Kína legfőbb pénzügyi felügyelő hatósága bekérette Jack Ma-t, az Ant Group alapítóját, valamint a vállalat elnökét és igazgatóját is a cég hamarosan esedékes tőzsdére vonulása előtt, amely várhatóan a történelem legnagyobb IPO-ja lesz. Kínában az utóbbi időben az Egyesült Államokban látható gyakorlathoz hasonlóan, egyre többször veszik górcső alá az egyre növekvő tech cégeket. Korábban éppen a szintén Jack Ma által alapított Alibabával szemben indult vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Jack Ma még október végén egy sanghaji rendezvényen beszélt arról, hogy a hatóságok világszerte gátolják az innovációt és arra sürgette Kínát, hogy tegyék szabadabbá a versenyt és ne legyenek ennyire szigorúak a tech vállalatokkal. Jack Ma ezen megjegyzése állhat amögött, hogy az Ant Group legfőbb vezetőivel együtt meghallgatáson kell résztvenni a cégnek,

hiszen Peking ennyire nyílt kritizálása nagy visszhangot váltott ki az országban.

A The People's Bank of China (PBC) és az Insurance Regulatory Commission (CBIRC) nemrég jelentette be, hogy szigorúbb szabályozásoknak vetik alá a rohamtempóban növekvő kínai online kereskedelmi iparágat. Keményebb feltételekhez kötik majd a kölcsönök igénylését is, de azokat a cégeket is jobban figyelni fogják, amelyek online hitelnyújtási tevékenységet folytatnak.

Így lett egy angoltanárból a világ egyik leggazdagabb embere

Az Alibaba alig két évtized alatt a világ egyik meghatározó cégévé vált. Az e-kereskedelmi óriás nemcsak a kínai piacot hódította meg, hanem az olyan globális riválisokat is megelőzte, mint az Amazon. A cég vezére Jack Ma sok szempontból egy igen különös figurának mondható, de amit az Alibaba élén véghezvitt, az szakmailag és emberileg is kiemelkedő.

Egy korábban megjelent tanulmány szerint az olyan kínai tech-óriások, mint az Alibaba, a Tencent, a Baidu és a JD gyors növekedésükkel és térhódításukkal teljesen megváltoztatták a kínai pénzügyi világot. A tanulmány kiemeli, hogy a tevékenységüknek számos pozitív hatása van, azonban egyre nagyobb veszélye van annak is, hogy ezen vállalatok monopolhelyzetet teremtenek, akárcsak nyugaton a Facebook, a Google, az Amazon és az Apple.

Különösen veszélyes az olyan fintech cégek előretörése, mint amilyen az Ant Group is,

amely hálózatán belül egymilliárd felhasználó van, a cég pedig 118 ezer milliárd digitális tranzakciót bonyolított le idáig. A tanulmány kiemeli, hogy ha egy ilyen céggel gond lenne, az nem csak a kínai gazdaságot, hanem a teljes világgazdaságot megroppanthatná.

A BBC tudósítása szerint, a vállalat tőzsdei bevezetését fel is függesztették, aminek minden jel szerint köze van ahhoz, hogy Jack Ma-t és más vezetőket, személyesen szeretnék meghallgatni a kínai hatóságok.