A GDP, azaz a bruttó nemzeti összetermék az egyik legfontosabb, gyaktan a leglényegesebbnek tartott mutató egy ország gazdasági teljesítményének megítélésénél. Jelentőségét nem lehet alábecsülni, így nem csoda, ha a gazdasági szakembereken túl, a közvélemény is felkapja a fejét egy-egy kimagasló növekedési értékre. Megmutatjuk, mely országokban volt a 2000-es évek óta a legnagyobb a GDP-növekedés a Világbank adatai szerint

Talán meglepőnek tűnik, hogy épp ezekben az országokban volt a legnagyobb a GDP-növekedés az elmúlt 20 évben. Persze mindehhez hozzátartozik, hogy a nagyarányú növekedés néha egyszeri, nagy jelentőségű gazdasági fejleményhez, nem egyszer pedig egy nagyon alacsony bázisról való elrugaszkodásnak tudható be.

Galériába gyűjtöttük azokat az országokat, melyek a legnagyobb mértékű erősödést produkálták ebben a mutatóban az elmúlt két évizedben.

A pontosság kedvéért említjük, hogy az élmezőnyben található néhány különleges jogállású földrajzi terület is - ezeket, bár jogilag nem hagyományos állami státuszúak, épp egyedi helyzetük teszi alkalmassá arra, hogy gazdasági teljesítményüket az országokéhoz hasonlóan vizsgálják az elemzők.

Az alábbi galériában tehát a 10. helyezettől haladunk az 1. helyezett irányába ebben a képzeletbeli rangsorban - garantáljuk, hogy meg fog lepődni, ha végignézi galériánkat!

Kattintson a képre!

Légi felvétel Tripoliról, Líbia fővárosáról - vajon hányadik helyen állhat?Forrás: Shutterstock