A karácsonyi szezon kezdetével egyre többször hallhatjuk a jól ismert karácsonyi popdalokat is. Valószínűleg kevesen vannak, akik ne ismernék Mariah Carey felvételét, az All I Want For Christmas Is You című számot, melyet a zeneipari szakértők minden idők legtöbbet játszott karácsonyi dalának tartanak. Most azonban tulajdonost cserélt a dalhoz fűződő tulajdonjog 50 százaléka, amely komoly bevételt hozhat a zeneipar egyik leghatalmasabb emberének.

A karácsonyi időszak szinte elengedhetetlen része, hogy decemberig legalább egyszer meghalljuk Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című dalát. A minden, esetlegesen erre irányuló igyekezet ellenére is kikerülhetetlen sláger tulajdonjogának fele azonban most gazdát cserélt. Eddig ugyanis a dal társírója, Walter Afanassieff kezében volt a jog 50 százaléka, amit megszerzett a Hipgnosis Song Fund nevű vállalat – írja a BBC.

A Hipgnosis hatalmas felfutása a zeneipar egyik legizgalmasabb jelensége az elmúlt években. A Merck Mercuriadis által alapított cég ugyanis arra alapozza működését, hogy régi slágerek tulajdonjogát veszi meg, és hatalmas pénzeket kaszál a jogdíjakból. Ezt az Origo az alábbi cikkében mutatta be:

Eláruljuk, mi a kapcsolat Beyoncé, Justin Timberlake és az anglikán egyház között

Az angol Church of England - az anglikán egyház - társtulajdonosa egy vállalatnak, amelynek fő tevékenységi köre, hogy régi slágerek tulajdonjogát vásárolja meg. Amikor pedig ezeket a dalokat felhasználják, a cég sokat keres vele. Ráadásul a zenestreaming lendületes terjeszkedése is segíti az üzletet. De mi köze mindehhez a címben szereplő, szupersztár státuszú előadóművészeknek?

A cég ráadásul idén karácsonyra komolyan bevásárolt. Összesen 33.000 dal jogdíját vették meg, 323 millió dollárért – beleértve olyan számokat is, mint a Fleetwood Mac-től a The Chain.A Hipgnosis korábban azonban már olyan legendás előadók egyes dalainak jogait is megszerezte, mint Beyoncé, Elton John, az Iron Maiden vagy a Guns N' Roses.

A fentieket figyelembe véve nem is meglepő, ha a vállalat élén álló Mercuriadis úgy látja, a zeneszámok ma jobb befektetésnek számítanak, mint az arany vagy az olaj.