Megint új tulajdonosa van a legnépszerűbb karácsonyi dalnak

Global Icon Mariah Carey Announces Mariah Carey Christmas Factory During The Grand Opening Of Sugar Factory American Brasserie In Seattle GettyImageRank2 ENTERTAINMENT Mariah Carey musician pop SINGER Arts Culture and Entertainment Celebrities
BELLEVUE, WA - SEPTEMBER 06: Global Icon Mariah Carey Announces Mariah Carey Christmas Factory During The Grand Opening Of Sugar Factory American Brasserie on September 6, 2017 in Bellevue, Washington. Mat Hayward/Getty Images for Sugar Factory American Brasserie/AFP
Vágólapra másolva!
A karácsonyi szezon kezdetével egyre többször hallhatjuk a jól ismert karácsonyi popdalokat is. Valószínűleg kevesen vannak, akik ne ismernék Mariah Carey felvételét, az All I Want For Christmas Is You című számot, melyet a zeneipari szakértők minden idők legtöbbet játszott karácsonyi dalának tartanak. Most azonban tulajdonost cserélt a dalhoz fűződő tulajdonjog 50 százaléka, amely komoly bevételt hozhat a zeneipar egyik leghatalmasabb emberének.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi időszak szinte elengedhetetlen része, hogy decemberig legalább egyszer meghalljuk Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című dalát. A minden, esetlegesen erre irányuló igyekezet ellenére is kikerülhetetlen sláger tulajdonjogának fele azonban most gazdát cserélt.

Eddig ugyanis a dal társírója, Walter Afanassieff kezében volt a jog 50 százaléka, amit megszerzett a Hipgnosis Song Fund nevű vállalat

– írja a BBC.

A Hipgnosis hatalmas felfutása a zeneipar egyik legizgalmasabb jelensége az elmúlt években. A Merck Mercuriadis által alapított cég ugyanis arra alapozza működését, hogy régi slágerek tulajdonjogát veszi meg, és hatalmas pénzeket kaszál a jogdíjakból. Ezt az Origo az alábbi cikkében mutatta be:

Eláruljuk, mi a kapcsolat Beyoncé, Justin Timberlake és az anglikán egyház között

Az angol Church of England - az anglikán egyház - társtulajdonosa egy vállalatnak, amelynek fő tevékenységi köre, hogy régi slágerek tulajdonjogát vásárolja meg. Amikor pedig ezeket a dalokat felhasználják, a cég sokat keres vele. Ráadásul a zenestreaming lendületes terjeszkedése is segíti az üzletet. De mi köze mindehhez a címben szereplő, szupersztár státuszú előadóművészeknek?

A cég ráadásul idén karácsonyra komolyan bevásárolt. Összesen 33.000 dal jogdíját vették meg, 323 millió dollárért – beleértve olyan számokat is, mint a Fleetwood Mac-től a The Chain.

A Hipgnosis korábban azonban már olyan legendás előadók egyes dalainak jogait is megszerezte, mint Beyoncé, Elton John, az Iron Maiden vagy a Guns N' Roses.

A fentieket figyelembe véve nem is meglepő, ha a vállalat élén álló Mercuriadis úgy látja, a zeneszámok ma jobb befektetésnek számítanak, mint az arany vagy az olaj.