Megvan az első Öböl-menti állam, amely bevezeti az SZJA-t

Omán: egy kuriózum az arab világ szerelmeseinek
Vágólapra másolva!
Omán lesz az első olyan állam az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai közül, amely bevezeti a személyi jövedelemadót. Az új, 2024-ig tartó gazdasági tervvel így Omán történelmi lépésre szánta el magát a nagy olajállamok körében.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb tervek szerint Omán 2022-től bevezetné a személyi jövedelemadót (SZJA) – jelentette be az ország pénzügyminisztere. Az ország új, 2020-2024-es pénzügyi terve így próbálja kiegyensúlyozni az alacsony olajárból adódó kieséseket.

A döntés azonban történelmi jelentőségű, mivel így Omán lenne az első állam az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országai közül, amely jövedelemadót szedne a lakosaitól

– írja a Reuters.

A nemrég publikált gazdasági tervezet úgy számol, hogy 2024-re a GDP 1,7 százalékára csökkenne Omán költségvetési hiánya, szemben az idei évre várt 15,8 százalékkal. Emellett kormány 35 százalékra emelné föl az ország nem olajból származó bevételeit az idei évre számolt 28 százalékról.

Omán történelmi lépésre készül az alacsony olajár miatt Forrás: Shutterstock

A múlt hónapban egyébként már kiderült, hogy Omán tervezné az SZJA bevezetését, de eddig nem volt pontosabb időpont meghatározva arra. A tervezet elsősorban szociális programok finanszírozására használna az így befolyó bevételeket.

Ráadásul az elemzők szerint Omán lépése azért is fontos, mert nincs kizárva, hogy a többi GCC állam is megfontolja a lépést, különösen, ha az olaj ára tartósan alacsony marad. Monica Malik, az Abu Dhabi Commercial Bank vezető közgazdásza kiemelte, az Öböl-menti országok várhatóan nagyon szorosan követik majd a döntés hatásait.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Mindeközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint

Omán gazdasága 10 százalékkal zsugorodhat ebben az évben, ami az Öböl-menti államok körében a legnagyobb esés lenne.

Az IMF szerint a költségvetési hiány emellett a GDP 18,3 százaléka lehet 2020-ban, szemben a tavalyi 7,1 százalékkal.

A hat Öböl-menti állam egyébként 2018-ban egyezett meg arról, hogy 5 százalékos általános forgalmi adót vezetnek be, ahogy az olajár beszakadása jelentősen visszavágta a költségvetési bevételeket.