Több mint 5000 milliárd forintért vásároltak Magyar Állampapír Pluszt a magyar emberek – írja a Magyar Nemzet Varga Mihály pénzügyminiszter legújabb közösségi média bejegyzésére hivatkozva. A pénzügyminiszter jelezte: a mostani válsághelyzetben nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll, és az államadósság egyre kisebb része van külföldiek kezében.

Varga Mihály a videóban megemlítette, hogy az elmúlt hetek országgyűlési vitáiban a baloldal részéről az adósságkezelő politikát is kritikák érték. A miniszter szerint a legjobb cáfolat a gyakorlat, amely azt mutatja, hogy az emberek válság idején is bíznak az állampapírokban.

Az ország a saját pénzügyi erejére támaszkodhat. Az államadósság devizaaránya 2010 óta 53 százalékról 22 százalékra csökkent. A külföldiek kezében lévő adósság aránya pedig 65-ről 34 százalékra mérséklődött. Ezzel párhuzamosan a lakosság szerepvállalása folyamatosan erősödik. Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es három százalékkal. Így fele annyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. Az a kamat, amit a költségvetés kifizet, nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül. Azaz: visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe.

A MÁP+ olyan befektetési forma, amellyel az egész ország jól jár. Az embereknek adómentes, öt év alatt több mint 27 százalék kamatot fizető befektetést jelent, míg az államnak stabil, kiszámítható finanszírozást nyújt" – tette hozzá a miniszter.