Bár még senki nem tapasztalta meg, de minden bizonnyal furcsa dolog lehet az űrben, vagy a Holdon, illetve bármilyen idegen égitesten a földi jogot érvényesíteni az amúgy Földről érkezett embereknek. Ennek első számú oka, hogy a világűrben semmilyen jogi kényszerítő végrehajtó hatalmi erő nincs és oda fel sem tud jutni. Elon Musk, a SpaceX vezére azonban most még ennél is tovább ment, és egyik kinyilatkoztatása szerint, nem is akarják majd betartani a földi jogot a Marson. Mi lesz így Földön megszokott jogi keretekkel?

A SpaceX nem fogja elismerni a nemzetközi jogokat a Mars bolygón a cég Starlink nevű internetes projektjének Általános Szerződési Feltételei alapján.

Elon Musk űrutaztatási cége ezért a marsi betelepítés során meghatározandó "önszabályozó elvekben" bízik és azok betartására törekszik majd.

Musk - konkrét időtervek nélkül - a múlt héten közölte, hogy egy önfenntartó várost kíván létrehozni a Marson. A SpaceX által létrehozott bármely jövőbeni kolónia valószínűleg a bolygó körül keringő Starlink műholdakat használja majd fel arra, hogy internetkapcsolatot biztosítson a felszínen lévő emberek és gépek között. Az ugyanilyen földi műholdak közül már több mint 800 Föld körüli pályára került, amelyek mellé további tízezreket terveznek fellőni a következő években, hiszen egyelőre csak az Egyesült Államokat és Kanada egyes részeit fedték le velük.

A felhasználókat a szolgáltatási feltételekben arról tájékoztatták, hogy a Föld, sőt a Hold számára is nyújtott Starlink szolgáltatásokat Kalifornia állam törvényei szerint fogják nyújtani.

Elon Musk önszabályozó elvekre bízná a majdani marsi város működését, amelyek függetlenek a Földön működő kormányhatalmaktólFotó / Getty images

A vörös bolygóról szólva azonban a következő passzust kell szem előtt tartani:a Marson nyújtott szolgáltatások, vagy a Marsra a Starship-pel vagy más gyarmatosító űrhajókkal történő eljutás során a felek a Marsot szabad bolygóként ismerik el, és egyetlen földi kormánynak sincs hatalma vagy szuverenitása a marsi tevékenységek felett."Ennek megfelelően a vitákat a Marson a jóhiszeműen megállapított önkormányzati elvek alapján fogják rendezni." - írják.

Egy űrkutatással foglalkozó mérnök, Erwan Beauvois szerint a SpaceX álláspontja egy nonprofit szervezet, a Earthlight Foundation által benyújtott nyilatkozatra emlékeztet, amely elkötelezett az emberiség Földön túli terjeszkedésének előkészítésében. Az oldalunkon olvasható, hogy az emberiség jogainak és felelősségének nyilatkozata kimondja, hogy a világűrt „mindenki által, mindenki számára szabadnak kell tekinteni".

Forrás: Independent.co.uk