Négy újabb, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutattak ki a vizsgálatok szildenafil és tadalafil, valamint paracetamol gyógyszerhatóanyagot, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kötelezte a forgalmazót a termékek kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására. Az intézkedés minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül minden tételre vonatkozik. Egyúttal a hatóság végleg megtiltotta a négy étrend-kiegészítő további forgalmazását is - tájékoztatja a nyilvánosságot honlapján a hivatal.

A Lak.I Medical Kft. által forgalmazott termékekben a szildenafil mértéke elérte a terápiás dózisnak megfelelő mennyiségét, míg a tadalafil meghaladta. A vizsgálat során ezeken kívül szennyező mennyiségben paracetamolt is találtak.

Mik ezek a vegyületek?
A szildenafil és tadalafil a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület. Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása. A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatású, számos vény nélkül kapható készítményben megtalálható.

Az érintett termékek:

  • RED ONE PLUS étrend-kiegészítő férfiak számára
  • DIABLO EXTRA növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiak számára
  • COLD POWER étrend-kiegészítő kapszula
  • MARATON CLASSIC növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiaknak

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszerhatóanyag felhasználása tilos.

A termékek a jelölésük alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősülnek. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak.

A forgalmazó ellen jelenleg is eljárás folyik, mivel a „Gold Power étrend-kiegészítő kapszula" is a fent említett gyógyszerhatóanyagokat tartalmazta.

Képünk illusztráció!Fotó: MTI/Balaton József

A Nébih jelen eljárásban is kötelezte a forgalmazót a négy újabb termék kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül. Egyúttal végleg megtiltotta további forgalmazásukat. A hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – büntetőfeljelentést tesz.

A Nébih kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

A termékek adatai elérhetőek a jogsértéslistán, a termékek csomagolásáról a hivatal honlapján tekinthető meg képanyag.