Ezen otthonteremtési támogatások közül választhatnak most a lakásvásárlók

család élelmiszer bolt vásárlás
Vágólapra másolva!
Már most is sokféle otthonteremtési kedvezmény vár a lakást vásárolni szándékozókra, de ez a közeljövőben még tovább bővül. Az állami, vissza nem térítendő támogatásokkal, illetve az ehhez kapcsolódó hitelekkel komoly milliókat lehet megspórolni a beköltözéskor fizetendő árból, melyet a kedvezményes lakásáfa még tovább csökkent majd. Az Origo bemutatja, miből lehet választani, a lakást vásárlóknak.
Vágólapra másolva!

Családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok

A legelső támogatás, amit érdemes ismerni, az a családi otthonteremtési kedvezmény, népszerűbb nevén a csok. Ezt a kedvezményt vissza nem térítendő állami támogatás formájában kapják meg az igénylők abban az esetben, ha teljesítik a feltételeket, legfőképpen a gyermekvállalásra és a - feltételektől függő - esetleges életkorra vonatkozóan. Ez a támogatási forma 2019 óta új és használt lakás vagy családi ház vásárlásához, valamint építéshez és felújításhoz is igénybe vehető.

A csok egy komplex állami támogatás, ezért az érdeklődőknek érdemes pontosan utánanézniük, hogy az ő jelenlegi helyzetükben konkrétan mennyi vissza nem térítendő állami támogatással számolhatnak, de általánosságban annyi elmondható, hogy az otthonteremtési kedvezmény lényege röviden az, hogy

az igénylők a gyermekvállalástól, illetve, új vagy használt ingatlan vásárlástól függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak, vissza nem térítendő állami támogatásként.

Csok mellé igényelhető kedvezményes hitel (csok-hitel)

A csok mellé legfeljebb 15 millió forint kamattámogatott lakáshitel is igényelhető legalább 2 előre vállalt vagy már megszületett gyermekkel, ami azt jelenti, hogy a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet. Ezen összeg felett is igényelhető hitel, de az már csak piaci kamatozású lehet. A csok támogatása kedvezményes - vagy piaci - hitel igénybe vétele során - meglévő gyermekek esetén - akár önerőként is felhasználható.

A csok és a csok-hitel együttes értéke tehát legfeljebb 10+15 millió forint, azaz összesen 25 millió forint lehet,

amennyiben az igénylők a legmagasabb összegek feltételeinek megfelelnek.

A csok-hoz hasonlóan a hitelfelvételnek is sok összetevője van, de mint látható, a hitel hatékonyan kiegészíti a csok összegét, alacsony kamata pedig nem annyira megterhelő, így az adós viszonylag kevéssel többet fizet vissza a felvett összeghez képest, miközben akár 25 éves futamidőre is elnyújthatja a hitel visszafizetését.

Jön az 5 százalékos újlakás áfa, mindenkinek

Eddig csak a családi kedvezményekről volt szó,

de a 2021-től visszatérő kedvezményes újlakás-áfa már mindenkinek jár a 2022 végéig épülő újépítésű lakásokra, családi állapottól és gyermekek számától függetlenül.

A jelenlegi 27 helyett csak 5 százalékos áfát kell majd fizetni, azonban azok a családosok, akik igénybe veszik a csok-ot, még ezt a csökkentett, 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik új otthonuk vásárlásakor.

Ingatlanvásárlás utáni illeték elengedése

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter nemrég jelentette be, hogy 2021. januártól

teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik csok kedvezménnyel vásárolnak új vagy használt ingatlant.

Ennek mértéke 4 százalék, és nem kell visszaigényelni, hanem már ki sem kell fizetni majd.

A gyermekes családok számtalan kedvezménnyel élhetnek az új lakás vásárlás során Forrás: Shutterstock

A teljes ingatlanvásárlásra fordított összeg jelentős részét meg lehet spórolni

Összefoglalva a számokat, az alábbi kedvezményekkel számolhatnak a csok-osok új lakás vásárlása esetén:

  • csok kedvezmény, legalább 600 ezer, legfeljebb 10 millió forint
  • áfacsökkentés, a nettó vételár 27 százaléka helyett csak 5 százalékos áfa (ez tehát a nem csok-osoknak is jár majd)
  • az 5 százalékos áfa visszaigényelhetősége
  • illeték kedvezmény, a vételár 4 százaléka

Ez összesen a vételár 31 százalékát, plusz mellé - a csok fix összegeként - 600 ezer, 2 millió 600 ezer vagy 10 millió forintot jelent összesen.

Vagyis egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében 16 millió 100 ezer, 18 millió 100 ezer, vagy 25 millió 500 forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak az új lakást vásárlók. E mellé jöhet még a legfeljebb 15 millió forint összegű kedvezményes - kamattámogatott - csok-hitel, melyhez a csok támogatás önerőként is felhasználható lehet.

Az áfa-visszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint lehet, azaz legfeljebb 100 millió forint értékű ingatlanig a vételár 5 százalékát, azon felül pedig fix ötmillió forintot nem kell megfizetni az állam felé.

Babaváró hitel

A lakáscélú támogatások kiegészíthetők még az ingatlanfedezet nélkül igényelhető, szabad felhasználású babaváró hitellel is, vagy ez akár a csok-tól teljesen függetlenül is felvehető.

A köznapi nevén Babaváró hitelt - hivatalos nevén Babaváró támogatást - olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nincs 41 éves.

A hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes.

Amennyiben ezen időszak alatt legalább egy gyermek születik, akkor a teljes futamidő alatt kamatmentes marad a hitel. A hitel törlesztése a magzat 12 hetes korától 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek születésekor az éppen fennálló tőketartozás 30 százalékát nem kell megfizetni a hitelből, a harmadik gyermek megszületésekor pedig már a teljes adósságot elengedik. A második gyermek születésekor ismét van lehetőség 3 éves törlesztési moratóriumra.

Ezek a szabályok már akkor is érvényesek, ha igényléskor a magzat már legalább 12 hetes, hiszen ettől kezdve azonnal kérhető a három éves hiteltörlesztési moratórium, ami alatt ha megszületik a második gyermek, akkor további három évvel kitolható a hitel fizetése,

míg ha ebben az időszakban pedig megszületik a harmadik gyermek is, akkor ez egy szabad felhasználású, vissza nem térítendő állami támogatásként is felfogható.

A csok-kal ellentétben azonban a Babavárónál nem veszik figyelembe az igényléskor már megszületett gyermekeket. Mivel a Babaváró egy szabad felhasználású hitel, ezért - a banki szabályok figyelembevételével - a kézhez kapott összeg háromnegyede használható fel a lakáshitel önerejének.

Népszerű a csok

Az új lakásokat építő Westfalia Ingatlanfejlesztő beruházója, az EDITUS Befektetési Zrt. igazgatósági tagja, Papp Ádám arról tájékoztatta az Origót, hogy a csok és a babaváró hitel igen népszerűvé vált hazánkban, felívelésüket még a koronavírus-járvány sem tudta megtörni.

A konstrukció 2015. júliusi indulása óta több mint 148 ezer családot segített otthoncélú terveik megvalósításában, megközelítőleg 466 milliárd forint értékben. De beszédesek a közelmúlt számai is, hiszen csok címén 2020. január 1. és 2020. június 30-a között 63,2 milliárd forintot fizettek ki, ami a duplája a tavalyi év ugyanezen időszakának. Mindez azt mutatja, hogy a családok még a tavaszi koronavírus miatti lezárás idején is folyamatosan igénybe vették ezt a lehetőséget.

A csok nagy előnye, hogy az állami támogatás összege akár jelentősen is megnyújtható egy kedvezményes, államilag kamattámogatott hitel összegével (ez a csok-hitel), mellyel 25 évre szétteríthetjük a hitelrész visszafizetését.

A 2019. júliusától igénybe vehető Babaváró hitel, melyből a vírushelyzet előtt havonta mintegy 50-60 milliárd forintot folyósítottak. Még nem telt le az első év, amikor idén áprilisban már 689 milliárd forint folyósításnál jártak és a folyósított babaváró hitelek összege minden hónapban meghaladta a személyi kölcsönökét.

Lakáscélú jelzáloghitel-elengedés megszületett gyermekek után

2019. július 1. óta már a második gyermek után is jár az 1 millió forint értékű hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió forinttal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió forinttal faragható le a fennálló lakáshitel-tartozás. Ez a lehetőség azonban kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik.

Ez a kedvezmény kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre érvényesíthető, szabadfelhasználású jelzáloghitelekre, vagy személyi kölcsönökre, továbbá a Babaváró hitelre nem. A Babaváró tőketartozása akkor sem csökkenthető, ha azt lakáscélra használta fel az adós, hiszen a Babaváró nem egy lakáscélú jelzáloghitel.

Az állami támogatás feltételei az odaítélés után is érvényben maradnak!

Végezetül fontos kiemelni, hogy mind a csok, mind a babaváró hitel feltételei azt is előírják, hogy a szabályok, illetve elvárások nem teljesülése esetén a kedvezményt, illetve az állami kamattámogatást - késedelmi kamattal együtt - vissza kell fizetni.

Ez azt jelenti, hogy a csok, illetve a babaváró hitel felvételébe csak felelősségteljesen, a feltételek pontos ismeretében és azok betartásával szabad belevágni!

Az eddig felsoroltakon túl is tovább bővül az otthonteremtési program jövőre

A csok egy több éve működő, egyre szélesedő állami támogatási forma, aminek a jövőbeli további bővülésére lehet számítani, sőt, azt biztosan lehet tudni, hogy

egy elemmel hamarosan már biztosan bővül a rendszer.

Emellett az idei év nyarától egyszerűsödtek a csok, a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, továbbá bővült az igénylők köre is.

Emellett, a csok-tól függetlenül szó van egy teljesen kamatmentes, úgynevezett zöld otthon hitel bevezetéséről is, melyet a Magyar Nemzeti Bank nyújtana. Zöld otthonként olyan ingatlanok jöhetnek szóba, amelyek például minden elemükben a környezet terhelésének csökkentését szolgálják, anyagai környezetbarátak, erőforrásai alternatívak, vízrendszerük pedig újrahasznosító.

A zöld otthon hitelről azonban még nem jelent meg semmilyen hivatalos tájékoztatás.

A cikk megjelenését a Westfalia Ingatlanfejlesztő támogatta.