Tízmilliárdokat áldoz a magyar kormány egészségipari vállalkozások támogatására

egészségügy, orvos, beteg, kórház, maszk, műtő, gyógyítás, ápoló beteg egészségbiztonság  fertőzésveszély fertőzött beteg FOTÓ FOTÓTÉMA gumikesztyű intenzív osztály koronavírus-járvány koronavírusos beteg ÖLTÖZÉK ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2020. május 5. Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Járványidőszakban valósággal létkérdés, hogy a gyógyításhoz szükséges legfontosabb eszközöket magyar vállalkozások állítsák elő, ezért szán tízmilliárdokat a kormány az egészségipar megerősítésére - írta a szerdai Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Gion Gábor pénzügyi államtitkár a lapnak elmondta, hogy az ezt szolgáló programra érkezett eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb robottechnológia is szerepelt.
A koronavírus-járvány kitörése miatt hirtelen óriási kereslet mutatkozott az országokban például lélegeztetőgép, orvosi maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer iránt, és a pandémia megmutatta, hogy ezen a téren Magyarország eddig rendkívül kiszolgáltatott volt. A szükséges legfontosabb egészségügyi termékek csupán kevesebb mint húsz százalékát állítják elő magyarországi cégek, másutt ez az arány hetven vagy nyolcvan százalék felett van - fejtette ki Gion Gábor.

Ezért indította el a Pénzügyminisztérium - a kórházi adósságrendezésnél megkezdett munkát folytatva - az Egészségipari támogatási program elnevezésű pályázati rendszert. Hozzátette, hogy az utóbbi hónapok eseményei alapján egyértelmű, milyen kockázatokkal jár, ha az egészségügyi termékeknél egy ország másokra van utalva.

- fogalmazott. Hozzátette: a kormány ezért különített el a nyáron ötvenmilliárd forintot az egészségipari cégek támogatására. A program túl van az első pályázati körön, annak nyomán 32 vállalkozás több mint harmincmilliárd forintos igényét fogadta be a tárca, a második pályázati körben beérkezett igények elbírálása pedig folyamatban van.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások részesülhetnek támogatásban, a lényeg, hogy a cég a hazai egészségipari gyártást erősítse vagy ilyen megoldásokat fejlesszen ki. A gumikesztyűtől a maszkon és a védőruhán át a fecskendőn és a vérnyomásmérőkön keresztül egészen a lélegeztetőgépig és más bonyolult műszerig terjed az a lista, amire pénzt lehet nyerni az államtól.

- mondta az államtitkár, és példaként említette az alapanyag-, az alkatrész- vagy a csomagolóanyag-gyártást. Az eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb technológia is szerepelt: volt olyan pályázó, amely robotkarok, sőt az önálló robotok gyártásához igényelt támogatást - írta a lap.

"A lényeg, hogy az egészségügyi termékek gyártásában növekedjen a magyar részarány, enyhüljön hazánk kiszolgáltatottsága" - hangsúlyozta Gion Gábor, aki úgy vélte, hogy ezek alapján mindenképpen megtérülő befektetés erre a célra áldozni az állam forrásaiból.