Hamarosan Európát is célba veheti a Tesla egyik konkurensének számító kínai elektromosautó-gyártó vállalat, a NIO.

Az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója mindezzel kapcsolatban kiemeli, hogy egy meg nem nevezett kínai forrás szerint Dánia fővárosában, Koppenhágában nyílhat meg a cég első európai képviselete. A dán kormány egyébként támogatja az elektromos autók értékesítését, és azt szeretnék, ha 2023-ban már egymillió futna ilyen járművekből az országban. 

A NIO az idén vette tervbe a nemzetközi terjeszkedést, amelynek keretében elsőként azokban a régiókban szeretnének megjelenni, ahol már népszerűek az e-autók, elsőként Európát célozzák meg - értesült az Autonews.gasgoo.com

A Nio EVE koncepcióautó egy kínai autókiállításonForrás: Imaginechina/Shan he - Imaginechina/Shan He

A vállalat ES6-os és ES8-as modelljeit értékesítheti Európában a tervek szerint 2021 második felétől kezdve, és az első két évben 7000 darabot szeretnének eladni ezekből a típusokból. 

Megzuhant a vezető kínai elektromosautó-gyártó árfolyama

Ugyan a kínai autópiac gyakorlatilag teljesen visszaállt a járvány előtti szintre és a Nio is remek negyedéves adatokat közölt, amely a szakértői várakozásokat is felülmúlt, a vezető kínai elektromosautó-gyártó árfolyama mégis mélyrepülésbe kezdett, pedig a piaci nyitás előtti órákban (premarket) még 10 százalékot erősödött.

A hír hatására a tegnapi napot 6,54 százalékos emelkedéssel zárta a NIO árfolyama, ezzel az elmúlt hat hónap során már közel 950 százalékot emelkedett a részvény árfolyama.