Elképesztő döntést hoztak Észak-Koreában, a férfiak közel felét érinti

Ryugyong hotel Rjugjong Phenjan Észak-Korea
Vágólapra másolva!
Észak-Koreában betiltották a dohányzást nyilvános helyeken - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A phenjani vezetés emellett arra kérte a vállalatokat, hogy

spóroljanak az erőforrásokkal, az energiával és a költségekkel.

A vonatkozó törvényeket szerdán fogadta el az észak-koreai parlament elnöki tanácsa.

Észak-Korea férfi lakosságának 43,9 százaléka dohányzik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-as adatai szerint.

A Ryugyong hotel Phenjanban, Észak-Koreában - tilos a dohányzás a nyilvános helyeken Forrás: AFP/Mark Ralston

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a dohányzásnak nagy hagyománya van a névleg kommunista berendezkedésű latorállamban. A dohánytermékek a férfiak legfontosabb személyes élvezeti cikkeinek számítanak, a nőknél ezt a szerepet a nemzetközi szankciók bevezetése előtt még széles kínálatban kapható kozmetikumok és pipereholmik töltik be.

A korábbi beszámolók szerint legalább 40-50, helyi gyárakban készülő cigarettamárkából válogathatnak a káros szenvedélynek hódolók Észak-Koreában. Az egyes márkák árai igen nagy szórást mutatnak, a legolcsóbb fajták 1000 észak-koreai won (1 amerikai dollár nagyjából 900 won) körüli áron kaphatók, míg a legdrágábbak csomagjáért 5000 wont is ki kell fizetni.

A férfiak körében az a szokás, hogy az otthonukba látogató vendégeiket drágább, erre a célra vásárolt cigarettával kínálják meg, míg maguknak, illetve munkatársi környezetük megkínálására olcsóbb márkákat vásárolnak.

Ismeretes, hogy a rezsim első embere, Kim Dzsongun is dohányzik - állítólag kifejezetten erős dohányos. A közelmúltbeli külföldi útjairól több olyan fotó is megjelent, amin cigarettával a kezében látható.