Hamarosan megnyílik egy csaknem kétmilliárd forintos beruházásként épülő irodaház Budapesten, amely teljes egészében magyar befektetők valósítottak meg. Az egykori Wolfner bőrgyár központi épületét építették át modern irodaházzá.

Ez a projekt az elmúlt időszak egyik legkiemelkedőbb építkezése a budapesti irodapiacon, hiszen nem csak egy új irodaközpont jött létre, hanem sikerült egy komoly történelmi hagyományokkal rendelkező iparépületet megmenteni az utókornak. A hazai befektetők értékmentő szándékait bizonyítja, hogy a 2020 év végén átadandó épület az egykori Wolfner-féle bőrgyár ikonikus központi részében lett kialakítva, új életet hozva a pusztuló történelmi építménybe.

Forrás: JA4 Irodaház

A Wolfner Gyula és Társa Bőrgyár az aranykorban az egyik legsikeresebb vállalkozás volt Magyarországon, amely az 1900-as évek elejére a hazai bőrtermelés 40 százalékát adta.

A megújult épület látványterveForrás: JA4 Irodaház

Élén Wolfner Gyula báró állt, aki nemcsak munkásainak gondos főnöke, illetve iparosként a környezetvédelmi szempontok egyik úttörő képviselője volt, hanem ismert műgyűjtő és mecénás is. Például az ő nevéhez fűződik az első budapesti lakásmúzeum létrehozása a két világháború között, ahol gazdag magyar festőktől származó képgyűjteményét és népművészeti kollekcióját tekinthette meg a nagyközönség.

Ilyen történelmi háttér ismeretében érthető, hogy az ipari létesítmény helyreállítása során az építtetők maximálisan figyeltek az épületre jellemző jegyek megőrzésére.

A tégla párkányzatokkal díszített vakolt homlokzat, a boltíves nyílászárók hagyományos és nosztalgikus hangulatot kölcsönöznek az épületnek kívül-belül. Megmaradtak a tágas belső terek, így a több mint 3 méter belmagasságú irodák falai között a cégek egy igazán levegős, inspiráló környezetet alakíthatnak ki munkatársaik számára. A tégla alaprajzú régi épület egy új üvegszárnnyal is bővült, amely a szomszédos lakópark designstílusához illeszkedik.